- Home
- Economic
- (06.11.2024, 22:09)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Black Friday produce cu 10-15% mai multe deşeuri electronice decât într-o lună obişnuită
Un Black Friday sustenabil poate reduce până la jumătate cheltuielile din gospodărie.
Urmărește
29 afișări
Black Friday produce cu 10-15% mai multe deşeuri electronice decât într-o lună obişnuită
Planificarea şi achiziţionarea unor produse durabile şi care pot fi reparate sunt lucruri la îndemână pe care le putem face pentru a reduce cu 30- 50% cheltuielile de Black Friday.
Potrivit datelor oferite de Asociaţia Environ, care a analizat informaţii de la marii retailerii şi din propria bază de date, vânzările online de produse electrice şi electronici cresc în această perioadă cu până la 45%, ceea ce duce implicit la generarea unei cantităţi de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) cu 10-15 procente mai mare decât într-o lună obişnuită.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Kamala Harris ține primul discurs după ce a pierdut alegerile în fața lui Donald Trump: „Trebuie să acceptăm rezultatul acestor alegeri”
-
Criză politică în Germania. Coaliţia de guvernare s-a prăbuşit, iar Olaf Scholz vorbeşte despre alegeri anticipate: „Situaţia este gravă. Există un război în Europa, economia stagnează”
-
Europa se pregăteşte să lucreze din nou cu Trump. Macron a vorbit cu preşedintele ales al SUA despre Ucraina şi Orientul Mijlociu
-
Se închid dosarele penale ale lui Trump, înainte de preluarea funcţiei
În România, rata de colectare a deşeurilor electronice este de 45,4% (7,7 kg pe cap de locuitor), pentru prima oară peste media europeană de 40,1%, potrivit Eurostat.
„Mai multe electrocasnice cumpărate înseamnă de cele mai multe ori şi multe aparate electrice vechi scoase din uz, care trebuie să dispară din locuinţe pentru a le face loc celor noi. Pe lângă electrocasnicele mari, în această perioadă sunt populare şi produsele electronice de mici dimensiuni, mai greu de gestionat din punct de vedere al reciclării. Aceste produse pot conţine materiale rare sau periculoase, însă nu sunt întotdeauna colectate corespunzător şi pot ajunge în gunoiul menajer. Deşeurile electronice au un impact negativ semnificativ asupra mediului: între 2014 şi 2020, emisiile provenite din DEEE au crescut cu peste 50%. Aşa că, mare grijă la cum şi ce cumpăraţi de Black Friday”, a declarat Roxana Puia, Director de Marketing Asociaţia Environ.
În topul produselor achiziţionate cu ocazia Black Friday se află aparatele electrocasnice (televizoare, electronice mici), hainele, telefoanele mobile şi maşinile de spălat, arată analiza Environ, potrivit căreia volumele mari de electronice achiziţionate compulsiv în această perioadă se regăseşte în fluxul de deşeuri electrice, care reprezintă fluxul de deşeuri cu cea mai rapidă creştere la nivel european, explică reprezentanţii Environ.
Mai precis, numai în 2022 au fost generate 13,6 milioane tone de deşeuri, adică o medie 17,6 kg pe cap de locuitor. La nivel global, în doar 12 ani, aproape că s-a dublat cantitatea de deşeuri electronice generate anual; dacă în 2010 se înregistrau 34 miliarde de kg de deşeuri, s-a ajuns la 62 miliarde kg de deşeuri DEEE în 2022, iar previziunile pentru anul 2030 indică o cantitate de 82 de miliarde de kg DEEE. Doar 22% din această cantitate a fost colectată şi reciclată prin canalele oficiale.
Un european are în gospodărie circa 74 de gadget-uri de la telefoane, tablete, uscător de păr, unelte electrice sau alte electrocasnice mici, iar circa 13 dintre aceste produse fie nu sunt folosite, fie sunt stricate, arată studii consultate de Asociaţia Environ.
Cum arată un Black Friday sustenabil
În fiecare an, de Black Friday, marii retaileri promovează mari reduceri la produsele electronice, ceea ce duce la cumpărături impulsive şi la achiziţionarea unor produse care nu sunt neapărat necesare, avertizează asociaţiile care se ocupă cu reciclarea electronicelor. Ele propun şi o serie de acţiuni pentru a reduce numărul de deşeuri electronice în această perioadă:
1. Încearcă să repari produsele care nu mai sunt funcţionale
2. Oferă cadou electronicele pe care decizi să le înlocuieşti, dar care încă sunt funcţionale
3. Cumpără doar produse de care ai nevoie şi planifică achiziţia lor prin întocmirea unei liste de necesare. Vei evita astfel cumpărăturile impulsive.
4. Investeşte în produse de calitate. Alege electronice eficiente energetic, realizate din materiale reciclabile şi cu garanţii extinse.
5. Reciclează echipamentele vechi şi predă-le la centrele de reciclare.
La rândul lor, şi magazinele pot avea acţiuni sustenabile precum:
1. Promovarea produselor durabile, sustenabile şi încurajarea alegerilor responsabile
2. Iniţierea unor campanii de educare a consumatorilor şi de sensibilizare a publicului privind consumul responsabil.
3. Oferirea unor reduceri pentru reparaţii. Magazinele pot încuraja prelungirea duratei de viaţă a produselor existente prin reduceri la servicii de reparaţie sau upgrade.
4. Promovarea unor programe de buy-back şi colectare gratuită prin facilitarea reciclării echipamentelor vechi.
„Lipsa de informare, accesul limitat la produse, teama de greenwashing şi interesul scăzut pentru sustenabilitate sunt principalele obstacole în achiziţionarea de produse sustenabile. Adaugăm lipsa de disponibilitate financiară de a plăti mai mult, reţinerile cu privire la calitatea produselor şi rezistenţa la schimbare”, a mai spus Roxana Puia.
Despre Asociaţia Environ
Asociaţia ENVIRON este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit, înfiinţată în anul 2007, care şi-a asumat obiectivul de a prelua responsabilitatea producătorilor şi importatorilor de echipamente electrice şi electronice privind colectarea şi reciclarea acestor produse la finalul ciclului de viaţă. Operează în prezent peste 4.000 de puncte de colectare la nivel naţional.
În cei 17 ani de activitate a colectat peste 230.000 de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, cantitate care creşte în fiecare an. De exemplu, în anul 2020 au fost colectate 25.000 de tone, în anul 2021 peste 39.000 de tone, iar în acest an îşi propune să depăşească această cantitate şi să continue să se implice în acţiuni de educare a populaţiei.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Trump a devenit cel de-al 47-lea Președinte al SUA după ce a câștigat Wisconsin
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Revoluţie la o fabrică din România. Cum s-a întâmplat asta
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Trump a devenit cel de-al 47-lea Președinte al SUA după ce a câștigat Wisconsin
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
PROSPORT.RO
Conversație senzațională între Gigi Becali și Tzancă Uraganu: „Băi, să nu pui nasul pe…” Această discuție este EPICĂ, nu ai voie să o ratezi
CANCAN.RO
Trump DEZVĂLUIE de ce Barron, fiul său și al Melaniei, este atât de înalt: „Am spus că va fi jucător de baschet”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:48
-
ieri, 23:28