Documentul precizează clar situaţiile în care organismele europene nu vor sancţiona un stat din zona euro al cărui buget nu este echilibrat sau pe surplus – ţintă denumită „obiectivul pe termen mediu”.
„Devierea temporară de la obiectivul pe termen mediu va fi permisă doar în cazul unui eveniment excepţional, care nu poate fi controlat de partea contractantă (statul vizat – n.r.), cu un impact major asupra poziţiei financiare a guvernului, sau în perioade de frânare economică severă în zona euro, în UE sau în statul respectiv”, se spune în proiect.
Regula bugetului fără deficit în cadrul unui ciclu economic este elementul central al noului tratat.
Proiectul prevede şi un termen provizoriu de intrare în vigoare a noului regim fiscal, la începutul anului viitor.
Totodată, documentul nu face referire la controversata chestiune a accelerării integrării statelor semnatare cu piaţa unică internă, problematică pentru Marea Britanie.
Londra s-a pronunţat în luna decembrie împotriva modificării tratatului UE privind guvernanţa fiscală şi integrarea mai profundă a statelor în piaţa unică internă prin coordonarea politicilor economice. În consecinţă, liderii europeni au decis încheierea unui tratat fiscal la care ar trebui să participe celelalte 26 de state membre.