- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Blejnar: Nu intenţionăm să împiedicăm activitatea de producţie a Rompetrol, ci să recuperăm datoria
Sechestrul asigurator asupra Rompetrol Rafinare a fost instituit de ANAF ca măsură de precauţie împotriva înstrăinării de către companie a unor active în perioada imediat următoare, şi nu are rolul de a împiedica activitatea de producţie, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.
Blejnar: Nu intenţionăm să împiedicăm activitatea de producţie a Rompetrol, ci să recuperăm datoria (Imagine: Mediafax Foto)
"Nu am pus sechestru pe instalaţii şi utilaje implicate în activitatea de producţie. Nu intenţionăm să le închidem firma. Este o măsură de precauţie instituită cu scopul de a împiedica înstrăinarea unor bunuri în perioada imediat următoare până la momentul în care Rompetrol va plăti datoria", a afirmat Blejnar.
Preşedintele ANAF a reamintit că în data de 30 septembrie expiră termenul până la care Rompetrol Rafinare trebuie să plătească datoria către stat în valoare de 570,3 de milioane de euro, suma reprezentând 2,4% din veniturile totale programate să fie încasate la bugetul de stat în 2010.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Rompetrol a plătit deja 54 de milioane de euro din datorie.
"Este o măsură asiguratorie, având în vedere intenţia lor iminentă de a gaja titlurile de participare deţinute de Rompetrol Rafinare SA la alte societăţi şi a unor imobile către acţionarul majoritar Rompterol NV", a spus Blejnar.
Consiliul de Administraţie al Rompetrol Rafinare a convocat acţionarii la 30 septembrie pentru a decide conversia în acţiuni a obligaţiunilor nerăscumpărate de la stat şi majorarea capitalului social al companiei cu valoarea acestora.
Suma maximă cu care capitalul ar urma să fie majorat este echivalentul în lei al sumei de 517 milioane euro, adică valoarea tuturor obligaţiunilor emise de Rompetrol Rafinare în 2003, cu termen de scadenţă în 30 septembrie 2010.
Pe ordinea de zi a convocatorului AGA sunt supuse aprobării gajarea de către companie, ca parte a unui pachet de garanţii pentru prelungirea unui împrumut de la The Rompetrol Group NV, a tuturor acţiunilor şi părţilor sociale deţinute de Rompetrol Rafinare la Rompetrol Downstream SRL, Rom Oil SA, Rompetrol Petrochemicals SRL şi Rompetrol Logistics SRL.
ANAF a instituit, vineri, sechestru asigurator asupra unor terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare, precum şi asupra participaţiilor în filialele sale, potrivit unui comuniact transmis duminică de Rompetrol Rafinare.
"Sechestrul este o interdicţie de a înstrăina activele vizate. Rompetrol nu intenţionează bineînţeles să înstrăineze aceste active: în perioada 2007-2010, programul de investiţii în Grupul Rompetrol se ridică la peste un miliard dolari, pe baza finanţării a nu mai puţin de 1.8 miliarde dolari acordate în aceeaşi perioadă de acţionarul majoritar KazMunayGas. Acţiunea ANAF nu afectează operaţiunile Rompetrol Rafinare, dar creează un important prejudiciu de imagine pentru Rompetrol Rafinare şi Grupul Rompetrol", se spune în comunicat.
În opinia Rompetrol, decizia ANAF ignoră prevederi legale şi contractuale ai căror termeni sunt extrem de clari, fiind cea mai recentă dintr-o serie de acţiuni ale unor autorităţi publice având ca subiect obligaţiunile emise de Rompetrol Rafinare.
Compania arată că, potrivit OUG 118/2003 şi convenţiei de emisiune, la opţiunea Rompetrol Rafinare, obligaţiunile rămase nerăscumpărate sunt convertibile în acţiuni la data de 30 septembrie 2010. Această operaţiune, conform sursei citate, a fost aprobată de Parlament prin Legea 89/2005 şi validată de Consiliul Concurenţei, fiind ulterior promulgată de preşedintele României.
"Prin urmare, acţiunea ANAF, exercitată pentru o datorie comercială nescadentă şi pentru stingerea căreia la scadenţă Ministerul Finantelor va primi în mod cert acţiuni, astfel cum a fost aprobat prin lege de către Parlamentul Romaniei, reprezintă o măsură în afara competenţelor legale conferite ANAF, nejustificată şi abuzivă, contrară atât principiilor de transparenţă şi bună credinţă cât şi obligaţiilor asumate de statul român la nivel internaţional pentru asigurarea unui tratament just şi echitabil investiţiilor străine în România", se mai spune în comunicat.
În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.
Grupul Rompetrol deţine aproape 99% din acţiunile Rompetrol Rafinare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO