Blidar, Astra Vagoane Călători: Firmele româneşti nu au acces la contractele cu statul. Multinaţionalele, favorizate

Companiile româneşti susţin că sunt defavorizate şi că li se opreşte accesul la contractele publice. Valer Blidar, patronul Astra Vagoane Călători, spune că am preluat reglementări din legislaţia europeană, care este dictată de multinaţionale, şi firmele autohtone nu pot participa la licitaţii.

Urmărește
503 afișări
Imaginea articolului Blidar, Astra Vagoane Călători: Firmele româneşti nu au acces la contractele cu statul. Multinaţionalele, favorizate

"Firmele româneşti au intrarea oprită la tot ceea ce înseamnă licitaţii publice. Sunt anumite ţinte preluate din legislaţia europeană care opresc participarea firmelor româneşti la licitaţiile publice, dar trebuie să ţinem cont că legislaţia europeană este o dictatură a multinaţionalelor. Este făcută de oamenii multinaţionalelor care fac trafic de influenţă şi îşi impun punctul de vedere. Avem contracte pe toate continentele şi nimeni nu ne cere nicio cifră", a declarat miercuri, Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Călători, în cadrul unei conferinţe dedicate achiziţiilor publice, organizate de INACO.

Mediul de afaceri este nemulţumit de faptul că noua legislaţie din domeniu nu cuprinde şi observaţiile trimise de industrie.

"Din observaţiile făcute de mediul de afaceri pe legislaţie au fost luate în considerare doar virgulele şi greşelile gramaticale. Sunteţi prea aglomeraţi! Lăsaţi societatea civilă să preia o parte din aceste atribuţii!", a precizat Cristian Erbaşu, directorul general al SC Construcţii Erbaşu SA şi preşedinte al Federaţiei Patronatelor Societăţilor de Construcţii.

În schimb, Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei Economice, Industrii şi Servicii din Senat, este de părere că problemele sunt de altă natură: "Autoritatea contractantă este mai mult sau mai puţin terorizată. Oamenii preferă să nu semneze şi să nu ia decizii. Dacă nu iei nici o decizie nu ţi se întâmplă nimic. Am iniţiat o dezbatere de modificare a legii Curţii de Conturi. Faptul că o auoritate contractantă este verificată după trei ani de zile despre modul în care a făcut achiziţiile. Ce să mai faci după trei ani?".

Eugen Teodorovici, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat, este însă de o altă părere: "Nu vine niciun DNA. Vine pentru cei care încalcă legea şi vor să facă totul pe la spate. Le este frică că nu mai pot fura pentru ei. Dacă cunoşti legea, dacă ştii că ai făcut ce trebuie, mergi până la capăt".

Teodorovici spune că este important nu numai modul în care este făcut caietul de sarcini, ci şi modul în care este implementat contractul.

Conform informaţiilor furnizate de Autoritatea de Audit din cadrul Curţii de Conturi, 9,3% din valoarea totală a prejudiciilor constate de această instituţie sunt din zona achiziţiilor publice.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici