Blocaj pe pieţele interbancare; băncile se întreabă "cine urmează? "

Tranzacţiile financiare şi împrumuturile interbancare aproape s-au oprit luni pe pieţele internaţionale, pe fondul neîncrederii între bănci, după ce Bear Sterns a fost la un pas de a intra în faliment, fiind preluată, însă, la un preţ foarte mic, de JPMorgan Chase.

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului Blocaj pe pieţele interbancare; băncile se întreabă "cine urmează? "

Blocaj pe pieţele interbancare; băncile se întreabă "cine urmează? " (Imagine:Mediafax Foto)

Accesul băncilor la creditele negarantate acordate de instituţii concurente a scăzut semnificativ, iar dealerii consideră că această piaţă a devenit foarte discriminatorie, împrumuturile depinzând de numele băncii.

Problemele de pe pieţele monetare au fost reflectate de avansul ratei dobânzii interbancare la o zi în dolari (LIBOR) cu 80 de puncte de bază, aceasta fiind cea mai mare creştere zilnică înregistrată de la atacurile din 11 septembrie 2001.

"Băncile şi instituţiile se luptă pentru numerar, orice fel de numerar pot obţine. Totuşi, aceasta este văzută ca o problemă a pieţei americane pentru moment, sau oricum o dificultate a dolarului", a declarat un trader de la o bancă europeană.

El a menţionat creşterea relativ modestă înregistrată de ratele interbancare pentru depozitele la o zi în euro şi lire sterline.

Ratele la care se realizează operaţiunile pe piaţa monetară sunt volatile, iar analiştii comentează că orice bancă care nu are fonduri pentru mai mult de o săptămână va avea probleme în a-şi asigura numerarul necesar.

"Situaţia Bear Stearns a accelerat limitarea creditării şi criza de pe piaţa monetară. Aversiunea pentru risc a băncilor şi sensibilitatea acestora la concurenţi se va intensifica, ceea ce va majora presiunea existentă asupra fondurilor de hedging", a afirmat Dresdner Kleinwort, analist la Willem Sels.

Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) a luat, duminică, noi măsuri de urgenţă pentru suplimentarea lichidităţilor de pe piaţa creditelor, prin reducerea dobânzii de discount la care acordă împrumuturi băncilor, soluţie care nu a mai fost adoptată de la criza financiară din 1929.

Fed a redus rata cu discount aplicată împrumuturilor directe acordate băncilor cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%, pentru a pune la dispoziţia băncilor fondurile necesare.

Rezerva Federală a luat această măsură concomitent cu aprobarea unei finanţări speciale pentru preluarea băncii de investiţii Bear Stearns, de către JPMorgan Chase. În cadrul acestui acord, Fed a acceptat să finanţeze active mai puţin lichide ale Bear Stearns, în valoare de până la 30 de miliarde de dolari.

Totuşi, temerile legate de faptul că alte firme s-ar putea confrunta cu o situaţie asemănătoare Bear Stearns au influenţat orice tranzacţie încheiată.

Acţiunile băncilor au înregistrat luni cele mai mari pierderi, de peste 3%. Astfel, titlurile UBS, Royal Bank of Scotland şi Barclays au înregistrat un declin de peste 8%, în timp ce acţiunile HBOS şi Alliance & Leicester au pierdut peste 11% din valoare.

De asemenea, preţul titlurilor Lehman Brothers a scăzut cu peste 34%.

"Există multă incertitudine pe toate pieţele după situaţia Bear Stearns. Toată lumea se întreabă: Cine urmează? Există un Bear Stearns în Europa? Băncile de investiţii ar putea începe să cedeze", a declarat analistul BNP Paribas Edmund Shing.

Traderii susţin că bănci importante au realizat operaţiuni pe piaţa interbancară, în ultima săptămână, de numai 700 de milioane de lire sterline pe zi, şi chiar mai puţin de atât luni, comparativ cu media de câteva miliarde înregistrată anul trecut.

Banca centrală a Angliei a acordat luni împrumuturi de urgenţă la trei zile, în valoare de 5 miliarde de lire, iar oferta a fost de aproape cinci ori suprasubsrisă, în contextul în care instituţiile din sectorul financiar au nevoie urgentă de bani din cauza problemelor din domeniul creditării.

Oferta de creditarea a fost a doua operaţiune aşa de "excepţională" a băncii, de la începutul problemelor de pe pieţele internaţionale, în vara anului trecut.

Ratele la împrumuturile interbancare acordate pe trei luni erau au 75 de puncte de bază peste nivelul ratelor Băncii Centrale Europene (BCE), comparativ cu 40 de puncte de bază la începutul lunii martie. Diferenţa a atins un nivel maxim de circa 90 de puncte la sfârşitul anului trecut.

Reprezentanţii BCE au refuzat să comenteze, în pofida speculaţiilor existente pe pieţele financiare legate de o nouă suplimentare a lichidităţii, şi chiar de o reducere a ratei de politică monetară.

Şeful Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, a afirmat că criza de pe pieţele financiare mondiale s-a înrăutăţit şi că riscul ca acesta să se extindă la nivelul întregii economii a crescut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici