Blocajul de la Registrul Comerţului alungă investitorii străini
Mulţi investitori străini renunţă la planurile de afaceri pentru România din cauza termenelor foarte lungi la înregistrarea operaţiunilor la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), de până la un an, susţin reprezentanţii casei de avocatură Enescu&Cuc din Bucureşti.
Blocajul de la Registrul Comerţului alungă investitorii străini (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
"Mii de companii sau persoane fizice străine care vor să investească în România nu o pot face din cauza blocajului instaurat de mai multe luni la Registrul Comerţului. Din cauză că orice înfiinţare de firmă durează cel puţin o lună şi orice modificare sau operaţiune în structura unei firme aproximativ un an, mulţi dintre investitori renunţă la planurile de afaceri", se arată într-un comunicat al casei de avocatură.
Avocaţii susţin că blocajul de la Registrul Comerţului, creat de greva judecătorilor de acum câteva luni, face ca orice operaţiune în structura unei firme, inclusiv adăugarea unor noi acţionari, creşteri de capital social, schimbări de sediu să nu poată fi realizate până la sfârşitul anului 2010.
"Numai firma noastră are zeci de clienţi străini aflaţi în imposibilitatea de a-şi derula activitatea din cauza blocajului de la Registru. În acest moment, aceştia nu pot practic să intre pe piaţă, iar România pierde bani, locuri de muncă şi nu în ultimul rând, percepţia investitorilor faţă de ţară, lucru care o să ne dăuneze cel mai grav", a declarat, în comunicat, Mihai Cuc, partener la firma de avocatură.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Trump l-a graţiat pe creatorul unei platforme de pe Dark Web. Acesta era condamnat pe viaţă
El a dat exemplul unui client francez, care era interesat să intre în acţionariatul unei firme din România printr-o creştere de capital social de peste două sute de mii de euro.
"Această operaţiune ar fi însemnat o infuzie directă de capital către o firmă din România cu dificultăţi financiare, deci păstrarea unor locuri de muncă şi poate câştigarea altora noi (...) Toate acestea nu se vor întampla după ce am fost nevoiţi să le spunem că noi vom demara procedura în decembrie 2009, iar ei vor fi acţionari în noiembrie 2010. Aceasta desigur dacă nu cumva la termenul din noiembrie 2010 nu s-ar constata probleme de ordin procedural, caz în care ar fi devenit acţionari în decembrie 2011", se arată în comunicat.
În opinia avocaţilor de la Enescu&Cuc, pierderile cauzate de această situaţie ar putea depăşi câteva zeci de milioane de euro, având în vedere că în fiecare zi la Registrul Comerţului se înregistrează circa 400 de cereri, care implică operaţiuni diferite.
"În acest moment nicio firmă din România nu poate atrage bani de la investitori străini pentru că aceştia nu pot trece de barajul numit Registrul Comerţului. Până la finalul anului viitor, când se dau termenele, cred că se vor vinde şi cumpăra acţiuni aparţinand unor firme aflate deja în faliment. Am avut de curând un client care ne spunea că i-a luat opt luni pentru a înfiinţa o companie în Nigeria. Ei bine, acum în România durează un an numai să schimbi sediul social al unei firme deja existente", se mai spune în comunicat.
Enescu&Cuc este o societate de avocatură specializată în drept comercial.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO