Bloomberg: 1.000 de miliarde de dolari cu sursă suspectă pot fi spălaţi prin băncile din Europa

Bill Browder, cofondatorul Hermitage Capital Management, a estimat, într-un interviu pentru Bloomberg, că o sumă de aproximativ 1.000 de miliarde de dolari din Estul Europei, a căror sursă ridică semne de întrebare au intrat sau sunt pe cale să intre în Uniunea Europeană (UE).

Urmărește
1084 afișări
Imaginea articolului Bloomberg: 1.000 de miliarde de dolari cu sursă suspectă pot fi spălaţi prin băncile din Europa

Bloomberg: 1.000 de miliarde de dolari cu sursă suspectă pot fi spălaţi prin băncile din Europa

Bill Browder, investitorul care a făcut o carieră din urmărirea celor care spală bani, a declarat că acele cazuri pe care le-a prezentat împotriva băncilor până acum reprezintă doar o mică parte din suma totală a banilor murdari care încearcă să iasă din Rusia şi să intre în Occident.

„Ancheta noastră continuă să ducă la noi dovezi şi noi informaţii, precum şi la noi tranzacţii suspecte. Atâta timp cât se întâmplă, vom analiza acele dovezi şi le vom urmări pentru a vedea unde ne vor conduce”, a declarat Browder, într-un interviu acordat lui Guy Johnson de la Bloomberg Television. Cofondatorul Hermitage Capital Management a lucrat îndeaproape cu agenţiile de aplicare a legii din întreaga Europă.

În această săptămână, Browder a depus cea mai recentă plângere penală a sa, de data aceasta împotriva unei bănci nordice, susţinând că Swedbank AB a gestionat 176 de milioane de dolari care au legătură cu moartea lui Serghei Magnitsky. Autoritatea de Criminalitate Economică din Suedia a confirmat primirea plângerii, care datează de luni, 4 martie, şi a anunţat că acum examinează acuzaţiile.

Afirmaţia lui Browder apar după ce mai multe acuzaţii separate au fost făcute vizavi de Swedbank pentru tranzacţii suspecte vizând în total aproape 6 miliarde de dolari. Acesta mai susţine că tranzacţiile au fost derulate pe perioada a zece ani, dar niciunul dintre reprezentanţii băncii nu a dorit să le analizeze, deşi era evident că sunt suspecte. De exemplu, reprezentanţii băncii ar fi trebuit să se sesize că ceva nu este în regulă, din moment ce firme care depuneau declaraţii pe zero în Marea Britanie, aveau conturi în insulele Virgine Britanice şi Marshall Islands şi făceau tranzacţii cu sume importante prin intermediul băncii suedeze.

Un purtător de cuvânt al Swedbank a negat acuzaţiile, susţinând că reprezentanţii băncii nu putea vedea tranzacţiile şi a dat asigurări că reprezentanţii băncii cooperează cu autorităţile.

Investigaţia autorităţilor din Suedia şi Estonia asupra Swedbank a început în ultima lună, după ce mai multe articole au indicat că are legătură operaţiunea Danske Bank, iar plângerile au fost înaintate atât guvernului, cât şi poliţiei din Suedia. Banca din Suedia este acuzată că are o atitudine ostilă în faţa denunţătorilor din propria organizaţie, împiedicându-i să facă plângeri.

Browder le-a solicitat procurorilor să includă Nordea Bank, cel mai mare creditor al regiunii nordice, în investigaţia care vizează Swedbank. De asemenea, el a solicitat crearea unei echipe internaţionale care să asigure o „investigaţie eficientă”, pentru a include toate băncile suspecte din restul Europei.

Browder a mai afirmat că, de ani de zile, persoane suspecte din fosta Uniune Sovietică au apelat la unităţile baltice ale băncilor nordice pentru a spăla banii, permiţându-i să-şi plătească activităţile şi serviciile de lux occidentale, cum ar fi şcolile private pentru copiii lor şi casele scumpe.

Anterior, cofondatorul Hermitage Capital Management a depus plângeri împotriva Danske Bank A/S, care este în curs de investigare în S.U.A., pentru rolul avut de banca daneză în cazul scandalului de spălare a 230 de miliarde de dolari prin sucursala sa estoniană. Browder declară că sumele legate de Danske reprezintă doar „un sfert din capitalul estimat că ar fi zburat” din Rusia. Acesta a mai spus că urmăreşte toate băncile care au jucat un rol în a permite o schemă de fraudă fiscală de 230 de milioane de dolari. Magnitsky, avocatul lui Browder, a murit într-o închisoare din Rusia, în 2009, în timp ce încerca să îi aducă în faţa instanţei pe infractori din acest caz.

Danske a devenit acţionarul filialei sale din Estonia, în urma unei tranzacţii mai mari cu Sampo Oyj (Finlanda), din 2007, iar anterior filiala din Estonia a fost deţinută de Banca centrală a acestei ţări.

De la apariţia acuzaţiilor pentru prima dată, la 20 februarie, până în prezent, Swedbank a pierdut aproape o cincime din valoarea sa de piaţă, echivalentul a aproximativ 5 miliarde de dolari. Prin comparaţie, scandalul lui Danske a costat aproape 50% din valoarea de piaţă, care a fost pierdută în ultimul an, echivalentul a aproximativ 17 miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici