Bloomberg: Aprecierea dolarului afectează mai mult China decât SUA

China va avea cel mai mult de pierdut din cauza aprecierii dolarului, nu Statele Unite, ca efect al legăturii stricte între cotaţia monedei americane şi cea a yuanului, promovată de autorităţile de la Beijing pentru menţinerea stabilităţii financiare, relatează Bloomberg.

Urmărește
444 afișări
Imaginea articolului Bloomberg: Aprecierea dolarului afectează mai mult China decât SUA

Bloomberg: Aprecierea dolarului afectează mai mult China decât SUA (Imagine: Shutterstock/Mediafax Foto)

Pe măsură ce dolarul avansează în raport cu majoritatea valutelor la nivel mondial, în aşteptarea majorării dobânzilor în SUA, acelaşi lucru se întâmplă şi cu yuanul. China suferă însă mai mult, pentru că economia, a cărei creştere încetineşte, este de două ori mai dependentă de comerţ decât economia americană.

"Este o problemă. Aprecierea excesivă a yuanului într-un moment în care economia se scufundă este un lucru rău", a spus Yukon Huang, asociat la Carnegie Endowment for International Peace în Washington şi fost director de ţară al Băncii Mondiale în China.

Acesta este motivul pentru care Huang şi alţi economişti, între care fostul secretar al Trezoreriei SUA, Lawrence Summers, se aşteaptă ca China să încerce o reducere a dependenţei yuanului de dolar şi să permită deprecierea monedei. O astfel de mişcare pare să atragă mai multe critici, într-o periodă în care alegerile prezidenţiale din SUA vor avea loc în mai puţin de un an.

"Sunt blocaţi. Dacă depreciază moneda vor fi atacaţi. Dar trebuie să o facă", a spus Huang.

Principalul candidat republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, a numit China ca fiind principalul "atacator" al SUA şi a acuzat ţara de manipularea monedei.

Economia Statelor Unite a fost în mod sigur afectată de aprecierea dolarului cu peste 20% faţă de un coş al principalelor monede. Faţă de yuan, dolarul s-a apreciat cu 3%.

Dolarul puternic a făcut companiile americane mai puţin competitive pe piaţa internaţională, contribuind la declinul exporturilor cu 4,3% în primele 10 luni ale acestui an.

Dar China are dificultăţi mai mari din cauza monedei puternice. Comerţul a reprezentat anul trecut 42% din PIB-ul Chinei, comparativ cu 23% în cazul SUA.

O apreciere bruscă de 10% a dolarului încetineşte economia chineză cu aproape 1 punct procentual, impactul fiind aproape dublu faţă de cel din SUA, potrivit simulărilor computerizate efectuate de analişti ai Goldman Sachs în New York.

"China este mai deschisă pentru comerţ. Astfel, aceeaşi modificare de curs valutar are un efect mai mare asupra PIB-ului Chinei", a explicat Jan Hatzius, economist şef la Goldman Sachs.

Yuanul s-a apreciat cu aproape 15% faţă de un coş de valute, de la jumătatea lui 2014, potrivit unui indice ponderat calculat de Westpac Strategy Group în Sydney.

Aprecierea yuanului a avut loc într-o perioadă în care China pierdea deja din competitivitate în raport cu alte ţări, ca Vietnam şi Thailanda, din cauza costului mai ridicat al forţei de muncă.

În ultimii 10 ani, aprecierea cu 26% a yuanului faţă de dolar este pe locul al doilea după cea de 31% a francului elveţian, în rândul monedelor importante, potrivit datelor Bloomberg.

Cursul de referinţă al yuanului, stabilit de banca centrală a Chinei, a fost marţi de 6,4078 unităţi pentru un dolar.

Rezultatul recentei aprecieri a yuanului a fost încetinirea creşterii economice. PIB-ul Chinei a avansat cu 6,9% în trimestrul al treilea, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici