- Home
- Economic
- LONDRA, (01.10.2012, 19:02)
- Vlad Popescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bloomberg: Coroana suedeză este pe cale să devină "noul franc elveţian" pentru investitori
Coroana suedeză este pe cale să devină "noul franc elveţian" pentru investitorii care caută câştiguri mai mari în aceleaşi condiţii de siguranţă, garantate în acest caz de creşterea economică, excedentul balanţei comerciale şi trendul descendent al gradului de îndatorare a guvernului.
Urmărește
293 afișări
Bloomberg: Coroana suedeză este pe cale să devină "noul franc elveţian" pentru investitori (Imagine: Shutterstock)
Coroana suedeză este din luna iunie cel mai bun performer într-un coş de valute de pe pieţele dezvoltate, înregistrând un avans de 3%, aproximativ dublu faţă de creşterea coroanei norvegiene, potrivit unei analize Bloomberg.
Analiştii estimează că economia Suediei va creşte în acest an cu 1,2%, în pofida contracţiei din zona euro.
Producătorul de autocamioane Scania, unul dintre marii exportatori suedezi, a anunţat că va continua să-şi majoreze capacitatea de producţie în pofida aprecierii monedei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ai putere absolută. Se numește vot. Mandatează-l pe cel care merită!
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Mai multe locuinţe din zona gării Albeşti au fost evacuate / Traficul rutier în zonă a fost oprit
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
-
Cum îmbunătăţeşte abţinerea de la alcool somnul şi sănătatea
Analiştii şi-au majorat estimările privind cursul coroanei suedeze faţă de dolar cu aproximativ 8% în ultimele trei luni, după ce banca centrală de la Stockholm a anunţat că nu vede niciun motiv pentru o intervenţie în sensul încetinirii avansului monedei.
În paralel, dolarul a fost împins în jos în ultimele săptămâni de noua rundă de relaxare cantitativă declanşată de către Rezerva Federală a Statelor Unite, care încearcă să combată şomajul şi să stimuleze economia prin injecţii masive de lichiditate în economie.
"Coroana poate merge mult mai eparte. Suedia are vântul în spate, pentru că Bernanke depreciază dolarul, iar traumele Europei continuă", comentează pentru Bloomberg un analist newyorkez care estimează că moneda suedeză se va aprecia cu 3,5% până la sfârşitul lunii noiembrie, la 6,35 coroane pentru un dolar.
Luni, coroana se tranzacţionează la New York la 6,5723 coroane/dolar, faţă de 7,3285 coroane/dolar la începutul lunii iunie, când a atins, de altfel, minimul acestui an.
Faţă de euro, coroana s-a depreciat luni cu 0,4%, la 8,4732 coroane/euro, după ce a câştigat săptămâna trecută 0,9%.
Asemenea francului elveţian, coroana suedeză beneficiază de pe urma unei economii solide, excedentul de cont curent asigurând independenţa guvernului de capitalul străin. Totuşi, în Elveţia, banca centrală limitează aprecierea francului prin impunerea unui plafon la 1,2 franci/euro, astfel că randamentul oferit de franc este insuficient pentru unii investitori. Plafonul este în vigoare din septembrie 2011 şi nu a fost modificat în această perioadă.
Coroana este pe locul 9 în topul rulajului mediu zilnic de tranzacţionare la nivel global. Potrivit datelor Băncii pentru Reglemente Internaţionale, coroana reprezintă 2,2% din volumul zilnic tranzacţionat pe pieţele valutare în anul 2010, de 4.000 miliarde dolari. În aceeaşi perioadă, francul a avut o "cotă de piaţă" de 6,4%.
Dtoria publică a Suediei este în scădere constantă din 2009 şi va ajunge la 31,2% din PIB în 2015, de la 38,4% anul trecut, potrivit estimărilor guvernului de la Stockholm.
Suedia are ca obiectiv trecerea bugetului pe excedent în 2014, cu deficite de 0,3% din PIB în acest an, respectiv 0,6% din PIB în 2013.
Atitudinea favorabilă a investitorilor faţă de Suedia este reflectată şi de costurile de finanţare ale statului nordic. Cu un randament de 1,48%, obligaţiunile guvernamentale suedeze cu maturitatea la 10 ani implică un cost de finanţare apropiat de cel plătit de Germania. Indicele bursier OMX 30 de la Stockholm a crescut în acest an cu 8,56%.
Citește pe alephnews.ro: Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Zeul Gratuităților vine din Japonia și are o avere de aproape 4 milioane de dolari. Cum folosește cupoanele și ofertele zilnic
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Iubita cu 24 de ani mai tânăra a milionarului Paszkany, apariție incendiară într-o rochie decoltată
PROSPORT.RO
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe