- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bloomberg: Criza din Grecia dă peste cap planurile lui Trichet şi îi erodează statutul de "Mr. Euro"
Speculaţiile tot mai răspândite că Grecia va intra în incapacitate de plată pentru datoriile de stat, ajunse la 304,2 miliarde euro, îl privează pe preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, de stabilitatea monedei euro, de care are nevoie pentru a scoate Europa din recesiune, transmite Bloomberg.
Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
De la începutul lunii februarie, când politicienii au început să se certe pentru a hotărî dacă şi cum ar putea salva Grecia de deficitul şi datoria de stat uriaşe, euro a pierdut 4,1% faţă de dolar, iar randamentul suplimentar cerut de investitori pentru a împrumuta statul elen a ajuns la nivelul record de 4,43 puncte procentuale peste bundurile germane de referinţă, deoarece piaţa a perceput creşterea riscului de default.
Trichet, aflat aproape de finalul actualului mandat de preşedinte al BCE, nu poate rezolva criza din zona euro, scopul declarat al sfârşitului de stagiu la şefia Băncii Centrale Europene, deoarece nu controlează politica fiscală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"Trichet este practic un observator în actuala criză. Nu deţine pârghiile puterii", a declarat Colin Ellis, economist la Daiwa Capital Markets Europe din Londra şi fost oficial al Bank of England.
Criza din Grecia aduce în prim-plan limitările care îl împiedică pe Trichet să conserve încrederea în moneda euro, care se confruntă cu cea mai grea provocare de când a fost creată, în 1999, cu ajutorul actualului preşedinte BCE.
Trichet, care s-a autoproclamat "Mr. Euro" în 2006, nu are niciun cuvânt de spus în privinţa modului în care banii contribuabililor din zona euro ar trebui folosiţi pentru salvarea Greciei.
Eforturile sale de a limita participarea şi implicarea Fondului Monetar Internaţional într-un eventual pachet de bailout pentru statul elen s-au dovedit insuficiente, în martie, când liderii UE au decis că FMI va avea un rol important de jucat în salvarea Greciei.
Obligaţiunile Greciei au înregistrat joi o uşoară apreciere, respctiv o scădere a randamentului, după ce Trichet s-a arătat încrezător că statul nu va intra în default, însă spread-ul dintre datoriile guvernului de la Atena şi bondurile germane a încheiat şedinţa de tranzacţionare la 4,26 puncte procentuale, nivel uriaş pentru o ţară din zona euro.
Trichet, al cărui mandat de opt ani la conducerea BCE se va încheia în luna octombrie a anului 2011, a făcut eforturi pentru a răspunde cât mai clar întrebărilor reporterilor privind dobânzile pe care ar trebui să le plătească Grecia în cazul unui ajutor extern de urgenţă şi pentru a-şi explica poziţia în privinţa rolului FMI într-un pachet de bailout.
Economist RBS: "Trichet trebuie să încapă într-o lume politică, şi este stânjenit de asta"
"Este unul dintre cei mai mari bancheri centrali, însă devine prea complex. Trebuie să încapă într-o lume politică, şi este stânjenit de asta", a arătat Silvio Peruzzo, economist la Royal Bank of Scotland.
Preşedintele în vârstă de 67 de ani al BCE încearcă să protejeze euro, în timp ce politicienii refuză să explice detaliat cum ar salva Grecia dacă statul nu ar reuşi să se finanţeze de pe pieţe.
Deşi au anunţat pe 25 martie că vor cofinanţa un bailout împreună cu FMI, liderii UE nu au precizat când va fi oferit ajutorul sau cât va costa.
Cancelarul german Angela Merkel a pus la îndoială dacă contribuabilii germani ar trebui să ajute la finanţarea exceselor Greciei, ridicând astfel semne de întrebare privind angajamentul Berlinului în eforturile de salvare a statului elen.
În timp ce randamentul obligaţiunilor Greciei creşte vertiginos, un oficial german a ţinut să reitereze, joi, că orice pachet de bailout va reprezenta o soluţie de ultimă instanţă.
"Exerciţiul comunicării devine aici o problemă monstruoasă. Nu sunt sigur dacă un om poate face faţă tensiunilor provocate de subiectele care se discută în acest moment", a continuat Peruzzo.
Trichet nu poate calma temerile privind Grecia pentru că nu el decide politica bugetară
Unii economişti consideră că pretenţia ca Trichet să calmeze temerile investitorilor privind Grecia este nedreaptă, deoarece politica bugetară este decisă de guverne.
Guvernul de la Atena s-a angajat faţă de liderii UE să reducă deficitul bugetar la 8,7% din PIB în acest an, după ce a revizuit indicatorul pentru anul 2009 de la 12,7% din PIB la 12,9% din PIB, acuzând o contracţie economică mai puternică decât se estimase anterior.
"El (Trichet - n.r.) este punctul de focalizare, deoarece el ţine conferinţe de presă şi nu există un personaj mai central pentru finanţele europene. Deci lumea se întoarce către el pentru îndrumări, însă în mod incorect. Aceasta este o problemă politică", a afirmat Julian Callow, cheif european economist la Barclays Capital Londra.
În acelaşi timp, BCE îşi joacă rolul şi ajută Grecia prin relaxarea regulilor privind colateralul, calmând temerile unor investitori că obligaţiunile statului elen ar putea deveni neeligibile pentru operaţiunile monetare ale Băncii Centrale Europene din 2011.
Criza îl pune pe şeful BCE într-o poziţie neobişnuită. Trichet a participat constant în ultimii 20 de ani la conturarea mesajelor G7 privind politica monetară şi s-a folosit cu succes de ameninţarea cu intervenţiile pe piaţă pentru a cârmui euro de când a fost introdus.
În ianuarie 2004, el i-a avertizat pe investitori în privinţa fluctuaţiilor "brutale" de pe pieţele monetare, după ce euro se apreciase în 2003 cu 21% în raport cu dolarul. Moneda euro s-a depreciat cu 7% până în aprilie 2004.
"Sunt domnul Euro. Noi emitem moneda, eu semnez titlurile", spunea Trichet în 2006, într-o conferinţă de presă.
Astfel, în timp ce influenţa lui Trichet este erodată temporar de dezbaterile privind viitorul Greciei, presiunea creşte asupra liderilor UE pentru a rezolva criza.
"Este o paralizie totală la ambele niveluri, este incredibil. Problema este relativ mică. Într-un fel Grecia nu înseamnă nimic, dacă ne uităm la mărimea relativă economiei, dar nu sunt în stare să ia o decizie clară", a spus Paul de Grauwe, profesor la Universitatea Catolică din Leuven, Belgia.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO