- Home
- Economic
- LONDRA, (14.10.2011, 14:13)
- Vlad Popescu ,
Bloomberg: În căutare de capital, băncile europene ar putea fi boicotate de investitori
Acţionarii băncilor europene rezistă apelurilor venite din partea politicienilor de a injecta mai mult capital în sectorul bancar, iar tensiunile ar putea conduce la un nou val de infuzii de bani publici la instituţiile de credit.
Urmărește
333 afișări
Bloomberg: În căutare de capital, băncile europene ar putea fi boicotate de investitori (Imagine: Shutterstock)
Liderii Uniunii Europene lucrează la un plan care ar putea obliga băncile să atragă capital suplimentar de 100-300 miliarde euro, potrivit estimărilor analiştilor Bloomberg.
Banii ar trebui să vină fie de la investitorii privaţi, fie din fonduri publice. A doua variantă ar putea presupune însă condiţii greu de acceptat pentru bănci şi pentru acţionarii lor.
Companii precum Schroders Plc şi Swisscanto Asset Management, care deţin acţiuni bancare europene, au arătat că ar dori să evite o investiţie, deoarece eşecul politicienilor de a rezolva criza datoriilor de stat ar putea reduce şi mai mult cotaţiile bursiere ale instituţiilor de credit, care au scăzut abrupt în ultima perioadă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Criza politică din Coreea de Sud. Preşedintele Yoon nu va participa la audierea de punere sub acuzare. Motivul invocat
-
Zelenski le cere aliaţilor să-şi onoreze promisiunile privind livrările de arme către Ucraina
-
Investiţie de 5 miliarde de dolari pentru una dintre cele mai mari fabrici de desalinizare din lume
"Băncile trebuie să recâştige încrederea investitorilor şi să demonstreze că pot face performanţă înainte să atragă capital. Piaţa aşteaptă o soluţie bună la criza datoriilor de stat", a declarat un analist al Swisscanto, care administrează active de 52 miliarde de franci elveţieni, inclusiv un volum substanţial de acţiuni Deutsche Bank.
Băncile care vor primi fonduri publice de la autorităţile naţionale sau europene s-ar putea confrunta cu restricţii la plata bonusurilor sau dividendelor, potrivit preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Barroso s-a alăturat recent cancelarului german Angela Merkel, cerând băncilor să încerce mai întâi să îşi consolideze capitalul prin vânzarea de acţiuni către investitorii privaţi. Dacă nu ar reuşi, următorul pas ar fi solicitarea de ajutor de la guvernul naţional, care, la rândul său, ar trebui să apeleze la Fondul European de Stabilitate Financiară, dacă nu va avea bani să sprijine instituţiile de credit, potrivit ceor doi lideri.
Indicele Bloomberg Europe 500 al băncilor şi companiilor de servicii financiare a scăzut cu 29% în acest an, în frunte cu Dexia, creditorul franco-belgian care va fi divizat şi vândut din cauza imposibilităţii de a se finanţa de pe piaţă, pe fondul temerilor privind expunerea pe datoria de stat a Greciei.
Scăderile de pe burse au devalorizat unele bănci, precum grupul italian UniCredit, până la un nivel care reprezintă mai puţin de jumătate din valoarea activelor tangibile deţinute, potrivit datelor Bloomberg.
Băncile resping varianta propusă de Barroso, afirmând că restricţionarea plăţii dividendelor ar împiedica accesul la finanţare. Unii investitori şi analişti critică de asemenea planul, notând că obligarea băncilor să-şi majoreze capitalul nu va contribui la rezolvarea problemei de bază a Europei, respectiv încrederea scăzută a investitorilor că anumite guverne vor putea plăti datoriile de stat.
Liderii europeni ar putea anunţa un plan de rezolvare a crizei la reuniunea G20 din 3-4 noiembrie, de la Cannes.
Între timp, potrivit unei surse apropiate situaţiei, Autoritatea Bancară Europeană ia în calcul obligarea băncilor să-şi crească temporar rata capitalului de rang întâi raportat la activele ponderate la risc, un important indicator al solvabilităţii, la 9%.
Analiştii Credit Suisse estimează că cel puţin 66 dintre cele mai mari bănci europene ar putea pica următoarele teste de stres din UE, având nevoie de recapitalizări în valoare totală de 220 miliarde euro.
Roger Francis, analist la Mizuho Securities Londra, a arătat că suma ar putea creşte la 338 miliarde euro dacă vor fi aplicate "reduceri stricte" ale principalului obligaţiunilor de stat greceşti, care să reflecte pierderea reală absorbită de bănci, ca valoare de piaţă.
Un set de obligaţiuni de 7,8 miliarde euro, emise de Grecia în 2007, se tranzacţionează acum pe piaţa secundară la 45,3% din valoare.
"Mi-ar fi foarte greu să recomand investitorilor să participe la emisiuni de capital efectuate de bănci în aceste condiţii", a afirmat Francis.
Citește pe alephnews.ro: Iranul desfăşoară exerciţii militare în apropierea unităţilor nucleare. „Puterea” reunește membri ai armatei şi ai Gărzilor Revoluţionare islamice
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Documentele Reginei Elisabeta urmează să fie făcute publice în curând. Experții se tem de cenzurarea acestora
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Alertă „freezing rain” în București. Pe ce dată plouă cu gheață, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe