BM a înjumătăţit estimările de creştere economică a ţărilor în curs de dezvoltare, la 2,1% în 2009

Banca Mondială (BM) a înjumătăţit estimările pentru 2009 privind creşterea economică a statelor aflate în curs de dezvoltare, la 2,1%, faţă de previziunile de 4,4% din noiembrie, şi în scădere comparativ cu avansul de 5,8% înregistrat în 2008.

Urmărește
10 afișări

Revizuirea estimărilor reflectă deteriorarea rapidă a condiţiilor financiare şi economice la nivel global, se menţionează într-un comunicat al BM, care prezintă raportul "Perspectivele Economiei Globale".

Instituţia anticipează că două regiuni în curs de dezvoltare, respectiv Europa şi Asia Centrală şi America Latină şi Caraibele, vor înregistra anul acesta un declin al Produsului Intern Brut (PIB).

Regiunea Europa şi Asia Centrală a fost cel mai mult afectată de evenimentele recente, cu o reducere estimată a PIB de 2% în 2009, în comparaţie cu o creştere economică procentuală de 4,2% în 2008. Scăderea creşterii economice pentru regiune este cu 4,8 puncte mai mică decât previziunile raportului BM din noiembrie, respectiv un avans de 2,7%, fiind cea mai mare modificare din cadrul regiunilor în curs de dezvoltare.

"Presiunea financiară este cea mai mare în mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est care au atras capital străin pentru a alimenta creditarea internă, exportatorii de petrol sunt supuşi unei presiuni financiare în creştere, rubla rusească fiind de asemenea supusă presiunilor. Multe ţări au intrat în criza financiară cu un deficit de cont curent de peste 10% din PIB ceea ce le face extrem de vulnerabile în faţa inversării fluxurilor de capital. Creşterea în continuare a datoriei externe a devenit problematică şi chiar şi refinanţarea datoriei existente a devenit dificilă. Fără o asistenţă internaţională pe scară largă, este posibilă o scădere mult mai mare decât cea anticipată în această actualizare, în mai multe ţări din regiune", potrivit raportului BM.

Experţii instituţiei consideră că procesul de reglare este dificil deoarece exporturile către zona euro sunt în declin, precum şi cele din Rusia către ţările CSI.

"Acest colaps simultan al creşterii economice (în statele în curs de dezvoltare şi în cele dezvoltate - n.r.) nu poate fi explicat numai prin legăturile comerciale, ci ilustrează de asemenea faptul că economiile interne ale ţărilor în curs de dezvoltare au fost afectate direct de criza financiară. Inversarea fluxurilor de capital, colapsul burselor de valori şi, în general, deteriorarea condiţiilor de finanţare au oprit creşterea investiţiilor în ţările în curs de dezvoltare, iar în multe dintre acestea, investiţiile scad rapid", potrivit raportului BM.

Pe măsură ce climatul economic global se deteriorează, BM anticipează o creştere mult încetinită a dezvoltării mondiale în 2009, însă cu perspectiva unei uşoare recuperări în anul 2010.

De asemenea, BM anticipează o scădere a creşterii economiei globale cu 1,7% în acest an, aceasta find primul declin al producţiei înregistrat de la cel de-Al Doilea Război Mondial. Aceasta reprezintă o deteriorare substanţială cu 2,6 procente faţă de previziunile iniţiale ale raportului, care arătau o creştere economică de 0,9%. Conform proiecţiilor efectuate, PIB-ul va scădea cu 3% în ţările OECD şi cu 2% în alte economii cu venituri mari.

Conform estimărilor BM, ritmul de creştere va deveni uşor pozitiv în 2010, pe măsură ce consolidarea sectorului financiar, resursele scăzute şi rezultatul indirect al crizei financiare continuă să sufoce activitatea economică. Cu toate acestea, ritmul şi momentul recuperării sunt elemente încă foarte incerte.

Totuşi, BM şi-a revizuit în scădere estimările şi pentru creşterea economică din 2010, de la 3% la 2,3%.

Experţii Băncii menţionează că, în cazul în care ar apărea o criză cu privire la balanţa de plăţi într-o anumită regiune aflate în curs de dezvoltare, aceasta ar fi dificil de controlat şi ar afecta sever întregul proces de recuperare globală. Un alt risc pentru economia mondială este ca recuperarea pe pieţele creditelor să se producă într-un ritm mai lent datorită persistenţei problemelor din sectorul financiar, ceea ce ar prelungi perioada de ajustare a capacităţilor în sectorul real şi ar extinde declinul mondial.

"În toate ţările aflate în curs de dezvoltare, vom constata că recesiunea îi afectează pe cei mai săraci, vulnerabilizându-i şi mai mult în faţa unor şocuri bruşte, reducând în acelaşi timp oportunităţile pe care le au la dispoziţie şi zădărnicindu-le speranţele. Acest proces ar putea anula ani întregi de progrese, şi nu constituie altceva decât o problemă în calea dezvoltării, care trebuie soluţionată de urgenţă" a declarat economistul-şef al BM şi prim-vicepreşedinte însărcinat cu economia dezvoltării, Justin Yifu Lin.

Banca subliniază în raport că, în pofida faptului că s-ar putea înregistra o revenire a procesului de creştere - chiar dacă uşoară, activitatea economică va continua să se afle într-o stare de depresie, şomajul şi ajustările sectoriale semnificative persistând pentru următorii doi ani.

"Deşi creşterea globală va înregistra din nou valori pozitive în 2010, nivelurile randamentului vor rămâne scăzute, presiunile fiscale vor creşte, iar nivelurile şomajului vor creşte încă şi mai mult, teoretic în fiecare ţară, chiar şi într-o bună parte a anului 2011", a explicat Hans Timmer, director pe segmentul perspective de dezvoltare din Banca Mondială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici