BM: Băncile de dezvoltare pot finanţa ţările sărace cu 200 mld dolari în contextul crizei datoriilor

Băncile de dezvoltare pot oferi finanţare de până la 200 de miliarde de dolari pentru a ajuta ţările sărace să suporte impactul crizei datoriilor suverane din Europa, a declarat marţi preşedintele Băncii Mondiale (BM), Robert Zoellick.

Urmărește
88 afișări
Imaginea articolului BM: Băncile de dezvoltare pot finanţa ţările sărace cu 200 mld dolari în contextul crizei datoriilor

BM: Băncile de dezvoltare pot finanţa ţările sărace cu 200 mld dolari în contextul crizei datoriilor (Imagine: Shutterstock)

El a arătat că ţările în dezvoltare, inclusiv cele din sud-estul Europei şi Balcani, resimt impactul crizei din zona euro prin instabilitatea mai mare a pieţelor, cererea mai mică şi reducerea finanţării comerţului în vestul Africii.

"Am estimat că băncile regionale de dezvoltare pot oferi finanţare de peste 200 de miliarde de dolari, din care contribuţia Băncii Mondiale este de aproximativ 150 de miliarde de dolari", a spus şeful BM.

Zoellick a spus că băncile europene vând deja active pentru a strânge capital şi există riscul că restrângă creditarea, ceea ce ar afecta ţările din sud-estul Europei şi Balcani.

Preşedintele BM cere G20 să acţioneze pentru creşterea încrederii pieţelor şi să ia măsuri pentru stimularea creşterii economice şi a creării de locuri de muncă.

"Ar fi foarte util dacă liderii G20 pot da un semnal puternic după anunţul zonei euro, pentru a susţine şi a creşte încrederea", a declarat Zoellick reporterilor.

El a arătat că anunţul Greciei privind organizarea unui referendum referitor la noul program de susţinere, care a luat prin surprindere liderii din zona euro, a adăugat incertitudini în pieţe, iar dacă răspunsul va fi negativ "va fi o debandadă".

Zoellick a cerut liderilor G20 să evite promovarea politicilor interne şi a avertizat că economia mondială "este încă pe muchie" şi poate foarte uşor să scadă rapid, dacă momentul de rezolvare a crizei din zona euro este pierdut.

Una dintre soluţiile de accelerare a creşterii economiei mondiale este de a include ţările în dezvoltare în planurile de stimulare ale G20, prin programe de investiţii în infrastructură şi comerţ.

Şeful BM a spus că Europa şi alţii nu trebuie să aştepte "un glonţ de argint" din partea Chinei, unde venitul pe cap de locuitor de este 4.000 de dolari, comparativ cu 38.000 de dolari în Europa.

Zoellick consideră că summit-ul G20 de la Cannes de pe 3-4 noiembrie trebuie să se concentreze pe planul zonei euro, pe dezvoltare şi strategii de creare de locuri de muncă şi să recunoască faptul că ţările în dezvoltare sunt principala sursă de soluţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici