- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BM estimează un gol de finanţare al statelor în curs de dezvoltare de 270 - 700 mld. dolari în 2009
Banca Mondială (BM) estimează că nevoia statelor în curs de dezvoltare pentru finanţare externă va creşte în 2009 la 1,3 trilioane de dolari, prognozând de asemenea un gol de finanţare cuprins între 270 şi 700 miliarde de dolari.
Nevoia de finanţare a statelor în curs de dezvoltare include deficitele de cont curent, de circa 330 miliarde de dolari, şi plăţile principalelor aferente rambursărilor unor datorii private ajunse la maturitate, de 970 miliarde de dolari, potrivit raportului "Perspectivele Economiei Globale" al Băncii Mondiale.
"Având în vedere scădere fluxurilor de capital, golul de finanţare se va situa între 270 şi 700 miliarde de dolari în acest an, depinzând de dimensiunea riscurilor de refinanţare şi magnitudinea ieşirilor de capital. Cele mai mari goluri de finanţare sunt în Europa şi Asia Centrală, America Latină şi Africa sub-sahariană", se arată în raport.
Experţii instituţiei previzionează că 84 din cele 109 ţări în curs de dezvoltare vor trebui să facă faţă unor goluri de finanţare, în cele mai multe cazuri prea mari pentru a fi acoperite numai din retragerea din rezerve, ceea ce sugerează că în absenţa unui sprijin internaţional corespunzător, ţările ar putea fi obligate să genereze o ajustare drastică a balanţei de cont curent, care să implice un declin şi mai mare al cererii interne şi al importurilor.
În plus, BM atrage atenţia că toate ţările în curs de dezvoltare trebuie să facă faţă în prezent posibilităţii deteriorării substanţiale a balanţelor fiscale, pe măsură ce veniturile din impozite scad (în mare parte datorită comerţului internaţional şi colapsului din sectoarele de producţie), ducând la explozia preţurilor şi la transferuri necesare pentru a menţine extinderea sistemelor de siguranţă socială tip safety net.
"Pachetele de stimulare şi alte măsuri de reducere a presiunii în creştere din sectorul privat se consideră că vor duce la o deteriorare ulterioară a poziţiilor fiscale în anii următori. Cea mai mare creştere a deficitului fiscal este prevăzută în ţările în curs de dezvoltare din Europa şi Asia Centrală, unde reducerea comerţului şi a producţiei este drastică, sectorul privat este extrem de vulnerabil şi plasele de siguranţă socială au o acoperire largă", potrivit comunicatului BM.
Experţii BM menţionează că recesiunea economică actuală are efecte puternice în toată economia globală care depăşesc declinurile substanţiale legate de PIB, producţie şi comerţ.
"Preţurile mărfurilor s-au înjumătăţit, declanşând modificări mari în ceea ce priveşte comerţul şi poziţiile de cont curent, scăzând rapid inflaţia internă în toată lumea. Presiunile fiscale cresc rapid, chiar şi pentru guvernele care s-au bucurat de surplusuri de buget la începutul crizei. Iar deficienţele mari de finanţare din balanţa de plăţi sunt resimţite într-un număr mare de ţări care este din ce în ce mai posibil să solicite sprijin pe scară mare de la sursele oficiale pentru a preveni corecţiile grave cauzate de piaţă", potrivit comunicatului BM.
De asemenea, inflaţia indicelui preţului de consum din ţările G-7, precum şi din economiile în curs de dezvoltare, se anticipează că va scădea substanţial în 2009-2010, întrucât preţurile mărfurilor scad, cererea este redusă, iar creşterea continuă a şomajului limitează presiunile asupra preţurilor.
"Temerile băncii centrale legate de deflaţie vor fi probabil compensate de suplimentările continue de lichidităţi aduse economiilor prin programe de stimulare şi măsuri de sprijin financiar. (...) Chiar dacă preţurile au scăzut temporar în unele ţări în curs de dezvoltare, riscul deflaţiei răspândită pe scară largă este încă mic, deoarece scăderea preţurilor la mărfuri se aşteaptă să fie un eveniment unic şi inflaţia de bază a avut până de curând o tendinţă ascendentă, ca răspuns la creşterea preţurilor la alimente din 2008. În plus, multe ţări pot experimenta o slăbire ulterioară a valutelor acestora, care poate limita presiunile deflaţioniste", se mai precizează în raport.
Experţii BM avertizează că, în cazul în care ar apărea o criză cu privire la balanţa de plăţi într-o anumită regiune aflată în curs de dezvoltare, aceasta ar fi dificil de controlat şi ar afecta sever întregul proces de recuperare a creşterii economice globale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:07
-
astăzi, 10:01
Victor Negrescu: Am securizat pentru 2024 un buget UE record, cu 6% mai mare decât anul acesta