- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BM: Finanţarea multilaterală, de la instituţii internaţionale, este recomandată pentru România
Costul finanţării este un factor esenţial în procesul contractării de împrumuturi pentru acoperirea nevoilor bugetare, iar pentru România ar fi recomandabilă în prezent o finanţare multilaterală, de la instituţii financiare internaţionale, potrivit economistului şef al BM România, Cătălin Păuna.
BM: Finanţarea multilaterală, de la instituţii internaţionale, este recomandată pentru România (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)
Reprezentantul Băncii Mondiale (BM) a spus că îngrijorările instituţiei sunt în principal pe partea ajustărilor fiscale, în contextul în care pieţele trebuie convinse că Guvernul continuă programul de reducere a deficitului bugetar.
Întrebat dacă România va contracta un nou împrumut de la Fondul Monetar Internaţional, Păuna a evitat să răspundă direct la întrebare, arătând că cel mai important factor este un cost redus de finanţare, iar în acest context o finanţare multilaterală, de la instituţii financiare internaţionale, ar fi recomandabilă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
La începutul lunii iulie, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat pentru MEDIAFAX că discuţiile dintre instituţia financiară şi România privind un nou acord ar putea începe în următoarele luni, imediat ce Guvernul va da un semnal clar în acest sens, iar în cazul în care se va ajunge la o înţelegere aranjamentul va fi unul de tip precautionary sau stand-by.
Potrivit lui Păuna, lipsa ajustărilor fiscale din trecut este unul dintre motivele pentru care România se află printre ultimele ţările care vor relua procesul de creştere economică.
"Cred că acest lucru este reflectat de mai mulţi factori. România a avut (înainte de criză - n.r.) unul dintre cele mai mari deficite bugetare din Europa. Acest lucru a lăsat puţin loc pentru aplicarea unor politici care să stimuleze creşterea economică", a declarat Păuna, într-o conferinţă.
Totodată, ponderea redusă a exporturilor ca procent din PIB, comparativ cu alte state din regiune, a condus la încetinirea procesului de redresare economică.
Cu toate acestea, Păuna consideră că exporturile vor reprezenta unul dintre puţinele motoare care vor susţine creşterea economică în viitor.
"Eu continui să cred că vom avea o creştere economică pozitivă anul viitor, dar este foarte greu să faci estimări în astfel de vremuri. Exporturile nete vor fi unele dintre puţinele motoare care vor putea stimula creşterea economică", a mai spus Păuna.
El a amintit că misiunea FMI urmează să vină la Bucureşti săptămâna viitoare, când va discuta un nou set de prognoze privind economia românească.
România a încheiat în martie anul trecut un acord de finanţare externă cu UE, FMI şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.