BM: Guvernul nu vizează privatizarea companiilor de stat, ci eficientizarea acestora
„În prezent nu simţim că există un apetit grozav pentru privatizări din partea Guvernului, dar există un apetit pentru îmbunătăţirea performanţei întreprinderilor de stat. Vorbim, desigur, de companiile din energie şi transport”, a spus Harrold.
Oficialul Băncii Mondiale a comparat reforma companiilor cu ajustarea care a avut loc pe partea fiscală.
„Este similară cadrului fiscal în general. În ultimii doi ani accentul a fost pus doar pe termen scurt, scopul fiind plata facturilor, stoparea exploziei deficitului, reducerea acestuia la niveluri controlabile şi abia apoi reorinetarea către ceea ce avem de făcut acum, odată ce s-a oprit «sângerarea»”, a spus Harrold.
El a arătat că acelaşi lucru este valabil şi în ceea ce priveşte întreprinderile de stat.
„Prioritatea pe termen scurt este să oprim sângerarea (…) şi să încercăm să îmbunătăţim calitatea procesului decizional”, a afirmat Harrold, precizând că aceste reforme vor putea efectuate chiar pin „rebalansarea” Consiliilor de Administraţie.
Potrivit unei opinii postate pe blogul Financial Times, Guvernul vrea să încurajeze privatizarea şi dezvoltarea pieţei de capital, dar încearcă în acelaşi timp să stoarcă bani din companiile de stat pentru a acoperi deficitul bugetar, politică ce ar putea îndepărta investitorii străini de România.
Stefan Wagstyl, editor Financial Times (FT) pentru pieţe emergente, foloseşte drept exemplu disputa dintre Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), şi statul român privind Romgaz.
Compania de stat a „donat” anul trecut 400 milioane lei către buget la solicitarea guvernului, pentru a acoperi deficitul. Statul deţine 85% din acţiunile Romgaz, restul de 15% aflându-se în portofoliul FP.
Franklin Templeton a criticat decizia, notând că astfel de măsuri sunt dăunătoare României, deoarece pot cauza scăderea încrederii investitorilor în guvern şi în companiile de stat.
Ministerul Economiei a anunţat că va cere Guvernului un nou mandat pentru a iniţia privatizarea sau vânzarea de acţiuni minoritare la companiile din energie, după ce a primit şi în anii anteriori astfel de împuterniciri, dar fără rezultate notabile, estimând în continuare că poate atrage peste 10 miliarde euro.
Ministerul a elaborat deja un document prin care solicită acordarea unui mandat special din partea Guvernului privind administrarea, atragerea de investiţii şi valorificarea de acţiuni, până în 2012, la companiile din subordine.
Astfel de împuterniciri au fost solicitate şi obţinute şi în anii anteriori, de foşti miniştri ai Economiei, dar fără ca cele mai multe dintre privatizările pregătite să fie finalizate.