BM nu sprijină înfiinţarea unei companii energetice naţionale în România

Banca Mondială (BM) nu sprijină proiectul de înfiinţare a unei companii energetice naţionale, apreciind că un astfel de organism ar putea pune în pericol competitivitatea şi transparenţa sistemului energetic naţional, a declarat, miercuri, reprezentantul băncii în România, Doina Vişa.

Urmărește
35 afișări
Imaginea articolului BM nu sprijină înfiinţarea unei companii energetice naţionale în România

BM nu sprijină înfiinţarea unei companii energetice naţionale în România (Imagine: Mediafax Foto)

"România nu are nevoie de un astfel de holding pentru a avea o prezenţă importantă în sectorul energiei. Guvernul are o poziţie suficient de puternică pe piaţa producţiei de energie prin Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, companii care acoperă aproape 50% din producţia internă de energie", a afirmat Vişa, în cadrul unui seminar pe teme energetice.

Totodată, reprezentantul Băncii Mondiale a apreciat că cele două companii ar trebui să participe mai intens la tranzacţiile pe pieţele reglementate de OPCOM ca să atragă fonduri pentru investiţii.

Vişa a arătat că România ar trebui să înveţe din exemplul companiei integrate ungare de energie electrică, care nu a fost benefică pentru piaţă şi care acum se destramă.

Preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, a declarat pe 16 martie că Guvernul va lua o decizie privind înfiinţarea companiei în următoarele două-trei săptămâni.

Compania de stat va fi formată din termocentrale, hidrocentrale şi cele trei filiale de distribuţie ale Electrica neprivatizate, fără Nuclearelectrica şi Transelectrica. Unităţile de producere a energiei care vor intra în structura companiei integrate de stat vor fi acele unităţi care nu sunt grevate de datorii. Această companie de stat va avea management privat şi va fi privatizată în proporţie de cel puţin 60%.

Potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian, în primul an de activitate, societatea va putea derula investiţii de un miliard de euro, care vor fi folosite pentru modernizarea complexurilor energetice Turceni şi Rovinari, precum şi pentru începerea lucrărilor de construcţie a centralei de la Tarniţa - Lăpuşteşti. Vosganian a apreciat recent că noua companie va fi înfiinţată până la Paşte.

În ceea ce priveşte Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, reprezentantul BM a declarat că cele două societăţi ar trebui să rămână sub controlul statului.

Pe de altă parte, Vişa a spus că Termoelectrica are nevoie de investiţii puternice cu capital privat, întrucât capacităţile sale de producere a energiei electrice sunt învechite.

"Banca Mondială sprijină investiţiile angajate de Electrica în capacităţi de producere a energiei", a arătat reprezentantul BM în România.

Ea a adăugat că hidrocentrala care va fi construită la Tarniţa trebuie să rămână în proprietatea statului pentru că "cine va fi acţionar majoritar acolo va controla întregul sistem energetic naţional".

Potrivit reprezentantului băncii, România este considerată de BM lider în reforma sectorului de energie în sud-estul Europei.

Proiectele în sectorul energetic acoperă 10% din portofoliul Băncii Mondiale în România.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare s-a arătat interesată să participe la proiectul de înfiinţare a companiei în cazul în care Guvernul va veni cu o propunere.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, în luna noiembrie, că înfiinţarea companiei energetice de stat va fi realizată prin atragerea unui partener instituţional internaţional, la fel ca în cazul Băncii Comerciale Române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici