BM: Pot fi luate noi măsuri de atenuare a recesiunii
Guvernele au capacitatea să ia noi măsuri de atenuare a recesiunii, iar statele din G20 trebuie să facă tot posibilul pentru îmbunătăţirea situaţiei economice mondiale, a declarat, marţi, Danny Leipziger, vicepreşedinte al Băncii Mondiale pentru combaterea sărăciei şi managementul economic.
Sediul Băncii Mondiale
"Este momentul ca statele G20 să demonstreze fermitate pentru a încerca să refacă încrederea pe pieţele financiare şi a arăta că vor coordona şi vor furniza sprijin suficient, astfel încât recesiunea să se apropie de final spre sfârşitul anului 2009", a afirmat Leipziger într-un interviu.
El a arătat că este vorba despre o decizie politică, de a interveni şi a limita daunele produse de recesiune, care nu este doar efectul unui ciclu economic.
Miniştrii de finanţe din G20, grup care include principalele state dezvoltate şi emergente, se reunesc la sfârşitul acestei săptămâni pentru a pregăti un summit al organizaţiei care va avea loc la Londra, la 2 aprilie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi
-
Liderul Transnistriei vizitează Moscova în contextul crizei energetice
-
Premierul Franţei: Trebuie să rămânem fermi în faţa „noii dezordini mondiale” întruchipate de Musk
Liderii acestor state speră să prezinte la reuniune o poziţie comună pentru rezolvarea celei mai grave crize economice din ultimele decenii.
Există însă poziţii divergente între statele membre, referitoare la oportunitatea intervenţiei guvernelor pentru stimularea cererii, ţările europene respingând apelul autorităţilor americane de majorare a cheltuielilor în vederea combaterii recesiunii.
"Banca Mondială nu spune statelor ce să facă. Tot ce putem face este să arătăm că ne aflăm într-o situaţie fără precedent, în care statele trebuie să ia măsuri limită", a spus Leipziger.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a sugerat ca programele de stimulare economică să ajungă la 2% din PIB, iar în prezent acestea se află, pentru 2009, la nivelul de 1,4% din PIB, astfel încât sunt posibile măsuri suplimentare, a explicat oficialul BM.
Banca Mondială anticipează că, în acest an, este posibilă scăderea Produsului Intern Brut, la nivel mondial, pentru prima dată după cel de-al doilea Război Mondial, şi este îngrijorată în privinţa impactului asupra ţărilor mai sărace.
Potrivit estimărilor băncii, statele în curs de dezvoltare, afectate de reducerea veniturilor din comerţ, fluxul mai mic de fonduri provenite de la muncitorii din străinătate şi scăderea preţului materiilor prime, s-ar putea confrunta în 2009 cu un deficit de finanţare de 270-700 de miliarde de dolari.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1056. Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi / NATO lansează o operaţiune navală pentru protejarea infrastructurii din Marea Baltică / Un nou atac cu dronă a avariat o instalaţie industrială din regiunea Saratov din Rusia
-
ieri, 22:42
Tudorel Toader: Eu cred că ar trebui să poată candida Călin Georgescu