- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BM recomandă României să ridice vârsta minimă de pensionare
Banca Mondială (BM) recomandă Guvernului să ridice vârsta minimă de pensionare peste pragul de 70 de ani până în 2050 şi să menţină contribuţiile la niveluri care corespund vârstei actuale de pensionare pentru a reface echilibrul fiscal în sistemul de pensii, care va înregistra deficite uriaşe.
BM recomandă României să ridice vârsta minimă de pensionare (Imagine: Mediafax Foto)
Potrivit estimărilor instituţiei financiare internaţionale, deficitul din sistemul de pensii în România va depăşi 5% din Produsul Intern Brut (PIB) până în 2020, va urma un trend ascendent în următoarele trei decenii după care se va reduce, până în 2050, la 6,2% din PIB, reiese dintr-un studiu al BM.
Deficitele vor fi generate de ritmul de îmbătrânire al populaţiei, precum şi de pensiile "generoase" stipulate în sistemul actual - în special în urma majorărilor recente ale pensiilor - şi de costurile tranziţiei unei părţi din contribuţiile de la Pilonul I (pensii asigurate prin sistemul public administrat de stat, finanţate din bugetul de asigurări sociale) către Pilonul II (pensii asigurate prin contribuţii obligatorii la fonduri de pensii administrate privat).
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Îmbătrânirea populaţiei va reduce numărul contributorilor în relaţie cu numărul beneficiarilor, astfel încât, până în 2050, numărul de beneficiari va fi foarte apropiat de numărul de contributori.
Experţii BM au calculat că, până în 2050, raportul dintre populaţia cu o vârstă de peste 65 de ani şi populaţia cu vârste cuprinse între 20-64 de ani va creşte la 56,6%, faţă de 23,6% în 2005.
Îmbătrânirea populaţiei va reduce numărul contributorilor în relaţie cu numărul beneficiarilor, astfel încât până în 2050 numărul de beneficiari se va fi apropiat mult de numărul de contributori. Vârsta minimă de pensionare mai redusă pentru femei, coroborată cu durata mai lungă de viaţă a acestora, majorează semnificativ costul beneficiilor încasate în relaţie cu contribuţiile
BM mai recomandă, ca alte opţiuni disponibile pentru reducerea dezechilibrului fiscal, scăderea beneficiilor la pensionare pe Pilonul I, indexări mai reduse ale pensiilor sau orice combinaţie a acestor două metode.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO