- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BM: România ar putea intra într-o spirală de contracţie economică
România se confruntă cu riscuri legate de politica fiscală prociclică, salarii, finanţarea externă şi reducerea cererii externe, care pot conduce la o spirală de contracţie economică şi de probleme în sectorul bancar, potrivit unui raport întocmit de Banca Mondială pentru autorităţile române.
BM: România ar putea intra într-o spirală de contracţie economică
"Contracţia creditării externe şi interne, pe fondul crizei financiare internaţionale şi temerilor pieţei privind perspectivele economiilor emergente, ar putea limita accesul României la contractarea de împrumuturi în viitorul apropiat, ceea ce întâreşte impactul recesiunii Europei Occidentale asupra economiei", se arată în raportul obţinut de MEDIAFAX.
Analiştii notează că încrederea în economie ar putea fi afectată negativ în cazul în care noul guvern nu va acţiona "agresiv" pentru sprijinirea politicii monetare şi îngustarea deficitelor bugetar şi de cont curent.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR stabilește datele alegerilor prezidențiale. Primul tur, înainte de Paște?
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
"Fluxurile de capital, inclusiv investiţiile străine directe şi creditarea de către băncile străine, ar putea să se diminueze în continuare şi pentru o perioadă mai lungă de timp, cu impact direct asupra lichidităţii băncilor şi abilitatea lor de a da împrumuturi. În acelaşi timp, condiţiile de finanţare se înăspresc pe piaţa internă, întrucât accesul României la pieţele internaţionale de capital a fost limitat după retrogradarea ratingului sub nivelul investment grade", se spune în raport.
Experţii Băncii Mondiale sunt de părere că Ministerul Finanţelor Publice trebuie să îşi asume un rol important în administrarea crizei, întrucât pot fi în joc sume importante din fondurile publice. Astfel, MFP trebuie să îşi consolideze implicarea şi capacitatea de monitorizare şi evaluare a problemelor legate de stabilitate financiară.
"MFP trebuie să îşi adapteze strategia de administrare a datoriilor la condiţiile actuale de pe pieţele financiare naţionale şi internaţionale. Evenimentele din ultimul trimestru din 2008 au arătat că MFP nu este bine dotat pentru a finanţa deficitul bugetar în condiţiile actuale", se arată în raport.
Referitor la situaţia fiscală, analiştii instituţiei internaţionale arată că măsurile adoptate de fostul guvern vor genera presiuni substanţiale în acest an.
În acelaşi timp, în cazul în care situaţia economică se deteriorează şi mai mult ar putea fi nevoie de intensificarea procesului de protecţie socială.
"Finanţarea integrală a unui deficit bugetar foarte ridicat va fi imposibilã, având în vedere constrângerile din pieţele financiare din România şi din străinătate, iar acest lucru ar duce la accelerarea inflaţiei şi erodarea puterii de cumpărare a populaţiei, cu consecinţe sociale periculoase", se spune în raport.
Analiştii instituţiei recomandă adoptarea unor politici fiscale prudente, care să corecteze dezechilibrele actuale şi să păstreze deficitul sub control, şi care să fie sprijinite de programe de reformă pe termen mediu.
Pentru impulsionarea veniturilor la buget, Banca Mondială recomandă continuarea procesului de modernizare şi simplificare a fiscalităţii, majorarea anumitor taxe, precum cea pe viciu, reluarea privatizării companiilor de stat, inclusiv a celor de utilităţi şi vânzarea surplusului de drepturi de emisie de dioxid de carbon.
Pe partea de reducere a cheltuielilor, experţii instituţiei internaţionale recomandă reconsiderarea majorărilor de pensii şi salarii, prioritizarea cheltuielilor de capital din acest an, revizuirea subvenţiilor acordate şi a cheltuielilor din sectoare cu costuri recurente.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO