- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BM se teme pentru viitorul creşterii economice din România
Sustenabilitatea creşterii economice din România ridică o serie de semne de întrebare, pe fondul adâncirii deficitului de cont curent, potrivit Băncii Mondiale (BM), însă analiştii instituţiei internaţionale prognozează majorări ale PIB de 6% pentru acest an şi de 5% pentru 2009.
BM se teme pentru viitorul creşterii economice din România (Imagine: Mediafax Foto)
În 2010, creşterea economică ar urma să se încetinească la 4,3%, potrivit raportului "Evoluţia finanţelor globale, rolul băncilor internaţionale", realizat de BM.
"Regiunea (Europa şi Asia Centrală - n.r.) a înregistrat, în ultimii ani, îmbunătăţiri limitate ale expunerilor şi vulnerabilităţilor tradiţionale. În afară de statele exportatoare de petrol, aproape toate economiile au consemnat, în 2007, deteriorări ale deficitului de cont curent. Această evoluţie a fost mai pronunţată în statele baltice, Bulgaria şi România, ceea ce ridică o serie de temeri legate de sustenabilitatea creşterii economice", se spune în raport.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
Unele economii, precum cele ale României sau Bulgariei, au avut performanţe bune în 2007, dar gradul de vulnerabilitate s-a majorat, pe fondul creşterii dificultăţilor de finanţare a deficitului de cont curent, menţionează analiştii.
Investiţiile directe în regiune au ajuns la un nivel record în 2007, de 162 miliarde de dolari, însă în contextul turbulenţelor financiare internaţionale, aceste fluxuri s-ar putea reduce în acest an, ceea ce se va reflecta în reducerea gradului de acoperire a deficitului de cont curent prin aceste mijloace.
Creşterea gradului de dependenţă de împrumuturile bancare străine sporeşte posibilitatea ca activitatea economică să aibă de suferit în cazul în care mediul extern s-ar deteriora brusc, notează analiştii Băncii Mondiale.
"Cele mai multe state în curs de dezvoltare sunt bine plasate pentru a rezista unei deteriorări semnificative în ciclul de creditare, însă unele ţări ar putea fi vulnerabile, în special cele cu dezechilibre externe importante şi nevoi ridicate de finanţare. În 2007, deficitul de cont curent a depăşit 15% din PIB în Bulgaria, Letonia şi Liban, iar nivelul se va îmbunătăţi doar marginal în acest an. De asemenea, în România, Liban, Pakistan, Africa de Sud şi Ucraina, deficitul de cont curent se va adânci în 2008", se spune în raport.
Analiştii anticipează, pentru România, un deficit de cont curent de 15,7% din PIB în acest an, pentru ca în următorii doi ani nivelul să se tempereze la 14,5% din PIB şi, respectiv, 13,3% din PIB.
În 2007, deficitul de cont curent a fost de 13,9% din PIB.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO