- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BM: Sistemul de pensii, vulnerabil la presiunile politice
Absenţa unor reglementări clare privind indexarea pensiilor conduce la o vulnerabilitate ridicată a acestui sistem la presiunile politice, ceea ce sporeşte incertitudinea legată de perspectivele fiscale ale României, dar şi nesiguranţa participanţilor, se arată într-un raport al Băncii Mondiale.
BM: Sistemul de pensii, vulnerabil la presiunile politice (Imagine: Mediafax Foto)
Multe state europene dispun de scheme clare de indexare a pensiilor în funcţie de evoluţia preţurilor, se arată în raportul realizat de instituţia internaţională pentru autorităţile române şi obţinut de agenţia MEDIAFAX.
Analiştii Băncii Mondiale notează că majorările "semnificative" ale pensiilor operate în 2007 şi 2008 vor produce un deficit în sistemul de pensii reprezentând 2,3% din PIB începând din acest an, pentru ca în 2050 deficitul să ajungă la 6% din PIB.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
România are cu 6.000 mai puţini pensionari, dar pensii mai mari
-
Cel puţin 100 de nord-coreeni au fost ucişi în lupte alături de forţele ruse, afirmă Seulul
-
Bulgaria introduce controale temporare la frontiera cu România începând cu 1 ianuarie 2025
"Acest deficit, alături de posibilele efecte negative ale crizei financiare internaţionale ar putea pune în pericol planurile privind continuarea integrării şi a convergenţei veniturilor la nivelurile din UE", se spune în raport.
Presiuni fiscale sunt generate şi de vârsta de pensionare relativ timpurie, astfel că experţii Băncii Mondiale sugerează creşterea vârstei de pensionare a femeilor şi egalizarea acesteia cu aceea a bărbaţilor, această măsură reflectând majorarea speranţei de viaţă.
O altă problemă identificată de Banca Mondială se referă la îmbătrânirea populaţiei, şi acest aspect urmând să îngreuneze situaţia fiscală a sistemului de pensii.
Astfel, rata dependenţei bătrânilor (calculată ca raport între populaţia cu vârstă de peste de 65 de ani şi cea cu vârste cuprinse între 23 de ani şi 64 de ani) va creşte de la 23,6% la 56,6% în 2050.
De asemenea, rata dependenţei din sistem (raport între număr de persoane care primesc pensie şi numărul celor care contribuie) va avansa de la 85% în 2007 la 164% în 2050.
"Acest lucru sugerează că numărul beneficiarilor va fi mai mare decât cel al contribuitorilor, ceea ce va determina un deficit prognozat de 6% din PIB în 2050. Accentuarea fenomenului de migraţie va adânci deficitul, în special pe termen scurt şi mediu", se arată în raport.
Experţii Băncii Mondiale arată că în pofida politicii Guvernului de reducere a contribuţiilor sociale, acestea rămân ridicate şi majorează costurile muncii, iar această situaţie ameninţă competitivitatea forţei de muncă din România şi creează premise pentru nedeclararea salariilor reale şi a numărului de angajaţi. Rezultatul acestei situaţii este rămânerea fără pensie a angajaţilor nedeclaraţi.
Un alt efect ar putea fi legat de reducerea popularităţii Pilonului II de pensii (pensii private obligatorii), având în vedere că succesul acestuia depinde de motivarea participanţilor de a declara salariile reale.
Printre recomandările făcute de Banca Mondială referitoare la sistemul de pensii se numără reducerea majorărilor recente ale pensiilor, realizarea unor reglementări clare de indexare a pensiilor, creşterea vârstei de pensionare, rezolvarea problemelor legate de competitivitatea forţei de muncă şi îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei proceselor de administrare şi supraveghere.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO