BNP Paribas, dată în judecată pentru o eroare într-o tranzacţie islamică de 650 milioane dolari

BNP Paribas a fost dată în judecată de o companie saudită care susţine că o tranzacţie islamică de finanţare, de 650 milioane dolari, a devenit fără valoare întrucât banca franceză nu a obţinut o semnătură din partea omului de afaceri din spatele acordului, preşedintele Saad Group, Maan al-Sanea.

Urmărește
1242 afișări
Imaginea articolului BNP Paribas, dată în judecată pentru o eroare într-o tranzacţie islamică de 650 milioane dolari

BNP Paribas, dată în judecată pentru o eroare într-o tranzacţie islamică de 650 milioane dolari (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Golden Belt 1Sukuk, administratorul special tranzacţiei, a dat în judecată BNP Paribas pentru neglijenţă şi nerespectarea contractului în calitate de aranjor şi administrator al acordului de finanţare din 2007, care era conform legii Sharia, transmite Bloomberg.

Când grupul Saad a intrat în incapacitate de plată în 2009, a devenit clar că tranzacţia nu a fost executată corect conform legislaţiei saudite, întrucât actele nu au avut semnătura personală a lui al-Sanea (în unele contracte este suficientă semnătura electronică), se arată în documentele depuse de Golden Belt în septembrie şi care au devenit disponibile săptămâna trecută.

Din cauza acestei erori, demersurile legale din Arabia Saudită "nu vor oferi probabil niciun remediu", iar BNP Paribas trebuie să suporte pierderile, susţine Golden Belt.

Companiile Saad Group şi Ahmad Hamad Algosaibi & Brothers au intrat în incapacitate de plată în 2009, pentru datorii de 15,7 miliarde de dolari, pe fondul blocării creditării în perioada crizei financiare.

Cele două holdinguri de familie au fost implicate de atunci în dispute juridice.

Saad şi Algosaibi s-au împrumutat de la peste 80 de bănci pentru finanţarea dezvoltării în domeniul imobiliar, în Arabia Saudită şi alte regiuni.

În documentele procesului nu este specificat nivelul despăgubirilor solicitate de la BNP Paribas.

Al-Sanea, care în 2009 era pe locul 62 în topul Forbes Magazine al celor mai bogaţi oameni din lume, este acuzat în cazul litigiului Algosaibi că s-a folosit de documente false pentru a împrumuta miliarde de dolari în numele acestei companii.

Omul de afaceri a intrat în familia Algosaibi prin căsătorie, înainte de a fonda Saad Group, şi neagă acuzaţiile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici