- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,1297 lei/euro, cu 0,89 bani mai mare faţă de cel de marţi
Moneda naţională a fost stabilă în prima parte a sesiunii interbancare de miercuri, cu oscilaţii foarte aproape de 4,13 lei/euro, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a afişat un curs de referinţă cu 0,89 bani mai mare, de 4,1297 lei/euro.
Banca centrală a stabilit pentru marţi un curs de 4,1208 lei/euro.
Leul s-a depreciat în faţa monedei americane, iar cursul a urcat cu 0,75 bani, de la 2,8571 lei/dolar la 2,8646 lei/dolar.
La deschidere, băncile cotau euro la 4,1290 - 4,1320 lei, puţin mai sus faţă de nivelul de marţi seară, când paritatea se situau la 4,1285 - 4,1300 lei/euro.
Potrivit dealerilor, în prima oră de tranzacţionare cotaţiile au rămas neschimbate, în contextul unor volume foarte reduse de transfer. Ulterior, paritatea a fluctuat între 4,1290 lei/euro şi 4,1310 lei/euro. În jurul orei 13:00, schimburile se realizau la 4,1300 - 4,1320 lei/euro.
Nici valutele din regiune nu au consemnat variaţii importante. Forintul era stabil faţă de euro, iar zlotul se deprecia cu 0,2%. Potrivit dealerilor, ştirile despre Grecia vor fi în continuare cel mai important motiv de mişcare a pieţelor.
Dobânzile afişate miercuri de băncile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi au crescut foarte uşor, la 4,48 - 4,98%, de la 4,41% - 4,91% marţi, Au avansat şi randamentele pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână de la 4,45% - 4,95% la 4,5 - 5%.
BNR a injectat marţi 10 milioane lei în piaţa interbancară, la o dobândă egală cu rata dobânzii de politică monetară, iar la operaţiune au participat două bănci. Potrivit analiştilor ING Bank, licitaţia nu a avut impact în piaţă.
"Motivele organizării licitaţiei sunt greu de descifrat având în vedere situarea ratelor de dobândă din piaţă mult sub rata de politică monetară. În primul rând credem ca ar putea fi vorba de un regulament care cere băncii centrale să calculeze rata de referinţă şi, prin urmare, BNR trebuie să organizeze operaţiuni de piaţă monetară. (...) În al doilea rând, BNR ar putea dori să transmită semnalul că nu există probleme de lichiditate pe piaţă. În al treilea rând, banca centrală ar putea indica disponibilitatea de a oferi lichiditate în ideea de a menţine ratele de dobândă la un nivel foarte scăzut", se arată într-un raport ING Bank.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:01
Tomac, după nominalizarea lui Marco Rubio secretar de stat SUA: adoptă linia „pace prin putere”
-
astăzi, 09:53
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 997. Sprijinul bugetar extern al Ucrainei depăşeşte 100 de miliarde de dolari de la începutul războiului / Companii din Kazahstan furnizează echipamente de război electronic Rusiei, în ciuda sancţiunilor