BNR a crescut prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,4% la 3,6%

Banca Naţională a României (BNR) a majorat prognoza de inflaţie pentru acest an de la 3,4% la 3,6%, şi estimează pentru sfârşitul anului 2012 o rată anuală de 3,2%.

Urmărește
60 afișări
Imaginea articolului BNR a crescut prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,4% la 3,6%

BNR a crescut prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,4% la 3,6% (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"Curba dezinflaţiei are o caracteristică evidentă, formată din două reduceri masive. Prima va fi în acest trimestru, cu precădere în luna ianuarie (...) În următoarele zile se va observa acest lucru, când INS va publica datele, probabil că inflaţia anuală va scădea sub 7%. Urmează câteva luni de cvasi-stagnare, deoarece în anul precedent inflaţia până în vară a fost relativ scăzută (...) şi apoi o reducere mult mai importantă în trimestrul al treilea, în timpul lunilor de vară, cu intrarea inflaţiei anuale în intervalul de variaţie şi menţinerea în acest interval întreg anul", a declarat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei.

Ţinta de inflaţie pentru acest an este de 3% plus/minus un punct procentual.

În ceea ce priveşte inflaţia înregistrată în ultimul trimestru al anului trecut, Isărescu a menţionat că rata a evoluat conform aşteptărilor, situându-se semnificativ peste intervalul de varianţie ţintit de BNR în principal din cauza majorării TVA.

"În trimestrul patru (din 2010 - n.r.) am avut în continuare efecte de runda întâi, care s-au concretizat în principal în preţul energiei termice, care are o pondere importantă în coşul de consum. Am mai observat o creştere destul de alertă a preţurilor la unele produse alimentare şi majorarea preţurilor la carburanţi pe fondul creşterii semnificative a cotaţiilor internaţionale şi a întăririi cursului dolarului faţă de euro şi, ca urmare, şi faţă moneda naţională", a explicat guvernatorul BNR.

El a precizat că pentru temperarea inflaţiei a acţionat în primul rând persistenţa deficitului de cerere. De asemenea, nu au mai existat presiuni inflaţioniste din partea costurilor cu forţa de muncă, iar cursul de schimb a fost relativ stabil.

Potrivit INS, rata inflaţiei s-a plasat la 7,96% anul trecut, după ce preţurile au urcat cu 0,5% în decembrie, iar avansul a fost aproape dublu faţă de nivelul raportat în 2009, în special din cauza majorării TVA şi a scumpirilor la anumite alimente, combustibili, tutun şi servicii.

Astfel, BNR a ratat pentru al patrulea an consecutiv ţinta de inflaţie, stabilită la 3,5% plus/minus un punct procentual. Rata anuală a fost de 4,74% în 2009, când intervalul ţintit a fost tot de 2,5-4,5%.

Pentru 2010, banca centrală a revizuit de mai multe ori prognozele de inflaţie, în contextul în care Guvernul a decis majorarea TVA de la 19% la 24% începând cu luna iulie.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrul acordului de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional.

Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici