- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (04.11.2010, 11:34)
- Ovidiu Tempea - Mediafax ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BNR a crescut prognozele de inflaţie pentru 2010 şi 2011
Banca Naţională a României a revizuit în urcare prognozele de inflaţie pentru 2010 şi 2011, de la 7,8% la 8,2% în acest an şi de la 3,1% la 3,4% pentru anul viitor, a anunţat joi guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.
Urmărește
47 afișări
BNR a crescut prognozele de inflaţie pentru 2010 şi 2011 (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)
"S-a calculat că impactul transmiterii majorării TVA este de 2,4 puncte pe acest trimestru. Avem o transmitere etapizată. Încălzirea termică se va manifesta în octombrie sau această lună, nu ne dăm seama. Impactul majorării TVA este posibil să fie mai mare la sfârşitul anului de 2,4 puncte procentuale, când se vor epuiza şi aceste etape (...) Spre sfârşitul trimestrului patru se epuizează în mare măsură etapele de transmitere directă a creşterii TVA şi rămân cele statistice (efecte de bază - n.r.), până în primăvara anului viitor", a explicat Isărescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Guvernatorul BNR a arătat că pentru 2011 s-a avut în vedere un impact al preţurilor volatile, respectiv legume, fructe, ouă, dar într-o măsură mai mică decât s-a manifestat în ultimele luni.
"(...) am introdus şi pentru la anul o contribuţie semnificativă a preţurilor volatile, ele sunt mult micşorate faţă de 2010. Este şi normal, producătorii interni nu pot să se joace presa mult cu preţurile pentru că vin producătorii din import care să regleze piaţa. Trebuie să spunem că de multe ori am fost surprinşi exact de prţurile care ar trebuie să ştim cum evoluează", a spus Isărescu.
Oficialul băncii centrale a adăugat că în prognoza pentru 2011 au fost luate în calcul evoluţii ale preţurilor care provin din discuţiile publice, din semnalele privind recolta slabă agricolă a acestui an, deşi nu există încă date statistice în acest sens.
"Nu puteam să nu introducem semnalele, pentru că se crează oricum anticipaţii inflaţioniste. E şi un mod de a spune societăţii româneşti că toaă această vorbărie are costuri", a punctat Isărescu.
Surse apropiate negocierilor cu FMI au declarat miercuri pentru MEDIAFAX că Banca Naţională a României a modificat în urcare prognoza de inflaţie pentru acest an de la 7,8% la 8,2%.
Rata anuală a inflaţiei a urcat în septembrie la un nou maxim pentru ultimii doi ani, de 7,77%, depăşind estimarea medie a analiştilor, de 7,6%.
În august, Banca Naţională a României a urcat estimarea privind rata inflaţiei la finele acestui acest an, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a majorării TVA de la 19% la 24% începând din luna iulie.
Consiliul de Administraţie al BNR a decis, marţi, menţinerea dobânzii de politică monetară la minimul istoric de 6,25%, precum şi a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută la 15% şi, respectiv, 25%.
Totodată, BNR a stabilit ţinta de inflaţie pentru 2012 la nivelul din 2011, de 3%, plus/minus un punct procentual, şi a fixat o ţintă staţionară începând din 2013, de 2,5%, plus/minus un punct.
Banca centrală a arătat că ţintele asumate urmează să fie discutate cu Guvernul.
BNR nu s-a încadrat în ţinta de inflaţie în ultimii trei ani şi estimează că rata anuală va depăşi intervalul ţintit şi la finele acestui an, ca urmare a majorării TVA de la 19% la 24% începând cu luna iulie.
Rata anuală a inflaţiei a coborât la 4,74% anul trecut, dar s-a situat uşor în afara intervalului ţintit de 2,5 - 4,5%, după ce a depăşit în 2007 şi 2008 limitele superioare ale intervalelor ţintite de BNR cu câte 1,5 puncte procentuale, când s-a plasat la 6,5% şi, respectiv, 6,3%.
Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrul acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional. Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe