BNR a lansat moneda tematică “Istoria aurului” şi bancnota aniversară “Desăvârşirea Marii Uniri"

Banca Naţională a României (BNR) a lansat marţi în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema Istoria aurului – moneda de 50 lei cu milesimul 1922 şi o bancnotă aniversară pentru colecţionare, cu valoarea nominală de 100 lei, cu tema Desăvârşirea Marii Uniri – Ion I.C. Brătianu.

Urmărește
651 afișări
Imaginea articolului BNR a lansat moneda tematică “Istoria aurului” şi bancnota aniversară “Desăvârşirea Marii Uniri"

BNR a lansat o monedă cu tema “Istoria aurului” şi o bancnotă aniversară “Desăvârşirea Marii Uniri"

Guvernatorul băncii naţionale Mugur Isărescu a deschis evenimentul festiv de marţi, la care au participat şi premierul Ludovic Orban şi preşedintele Academiei Române Ioan Aurel Pop, cu un discurs în care a apreciat activitatea politică a lui Ion I.C. Brătianu şi meritele sale la înfăptuirea idealului naţional, unirea cu regiunile istorice Transilvania, Barasabia şi Bucovina.

"Om al deciziilor istorice, Ionel I.C. Brătianu se înscrie în galeria românilor de seamă, în galeria marilor român (…) cărora le datorăm Marea Unire şi edificarea statului naţional unitar", a spus Isărescu.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a precizat că Ionel I.C. Brătianu este un model politic.

"Şi în viaţa curentă, îndreptarea României în direcţia corectă, atingerea unui destin la care are dreptul România, are nevoie de astfel de oameni de stat, de astfel de oameni care să aibă capacitatea să înţeleagă interesele fundamentale ale ţării pe care să le reprezinte", a precizat premierul şi preşedintele PNL Ludovic Orban.

Moneda din aur are o valoare nominală de 10 lei, cu forma rotundă şi diametrul de 13,92 mm, o greutate de 1,224 grame şi un cant zimţat. Aversul monedei redă reprezentarea aversului monedei din aur de 50 lei cu milesimul 1922, inscripţia „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, anul de emisiune „2019” şi stema României. Reversul monedei redă reprezentarea reversului monedei din aur de 50 lei cu milesimul 1922 şi inscripţia pe două rânduri „ISTORIA AURULUI MONEDA DE 50 LEI 1922”.

Totodată, bancnota are o valoare nominală de 100 de lei şi o culoare predominant albastră. Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: în partea dreaptă, în prim-plan, portretul lui Ion I.C. Brătianu, dedesubt, numele acestuia şi anii de viaţă, respectiv „ION I.C. BRĂTIANU 1864-1927”, iar în centru, o imagine a plăcii Ordinului Carol I, ordin pe care Ion I.C. Brătianu l-a primit în anul 1922. În plan secund, în zona centrală, se află o imagine de interior a Ateneului Român.

Tirajele aprobate pentru aceste emisiuni numismatice sunt:
- moneda din aur cu tema Istoria aurului – moneda de 50 lei cu milesimul 1922 – 1.000 monede;
- bancnota aniversară pentru colecţionare, cu valoarea nominală de 100 lei, cu tema Desăvârşirea Marii Uniri – Ion I.C. Brătianu - 30.000 bancnote.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur cu tema Istoria aurului – moneda de 50 lei cu milesimul 1922, inclusiv broşura de prezentare este de 440,00 lei.
Preţul de vânzare al bancnotei aniversare pentru colecţionare, cu valoarea nominală de 100 lei, cu tema Desăvârşirea Marii Uniri – Ion I.C. Brătianu este de 150,00 lei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici