- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BNR a luat măsuri pentru temperarea volatilităţii cursului
Banca Naţională a României a avut în vedere şi a luat măsuri pentru temperarea volatilităţii cursului de schimb, în ciuda variaţiilor semnificative de anul trecut, care ar fi putut fi însă mult mai ample, a declarat, marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
BNR a luat măsuri pentru temperarea volatilităţii cursului (Imagine: Mediafax Foto)
"Am temperat această volatilitate cât am putut. Dovada peremptorie că am încercat să temperăm volatilitatea o găsiţi în rapoartele marilor jucători internaţionali, care indicau niveluri de curs mult mai largi", a spus Isărescu.
Oficialul băncii centrale s-a ferit să detalieze modul în care BNR a acţionat pentru temperarea volatilităţii, dar a afirmat că, în contextul unei convertibilităţi totale, nivelurile menţionate în rapoartele internaţionale, de 2,7 lei pe euro în primăvara anului trecut, şi 4 lei pe euro începând din toamna lui 2007, ar fi fost atinse.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
"Nu ne-am propus să asigurăm stabilitatea cursului, pentru simplu motiv că nu am fi putut. BNR a încercat între cele două extreme să tempereze volatilităţile", a mai spus Isărescu.
În opinia guvernatorului, corecţia de la 3,1 la 3,7 este într-un fel explicabilă, întrucât nivelul din vara anului trecut era nesustenabil şi arăta o apreciere excesivă.
Pe de altă parte, Isărescu recunoaşte că evoluţia din ultimele nouă luni poate fi caracterizată ca o volatilitate ridicată, leul depreciindu-se cu mai mult de 16%.
Variaţii de curs de peste 10% reprezintă într-adevăr volatilitate mare.
"Pe bază de probe, putem să arătăm însă că am ieşit dintr-o logică extrem de riguroasă. Am declarat public că nu avem flotare liberă", a spus Isărescu.
Cursul de schimb a atins minimul ultimilor ani la 2 iulie 2007, când un euro a fost cotat la 3,1112 lei/euro. Începând cu a doua jumătate a anului trecut, moneda naţională s-a depreciat comparativ cu cea europeană, astfel că a atins un maxim de 3,7695 lei/euro la 24 ianuarie.
În intervalul menţionat, leul a pierdut 21,1% faţă de moneda europeană.
Pentru acest an, Comisia Naţională de Prognoză anticipează un curs mediu de schimb de 3,55 lei/euro, comparativ cu 3,3373 lei/euro anul trecut.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO