BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 1,75% şi ratele rezervelor minime

Consiliul de Administraţie al BNR a decis, joi, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Urmărește
208 afișări
Imaginea articolului BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 1,75% şi ratele rezervelor minime

BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 1,75% şi ratele rezervelor minime

Totodată, CA al băncii centrale urmăreşte în continuare gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.

Majoritatea analiştilor au anticipat decizia BNR de menţinere a dobânzii-cheie şi a ratelor RMO la 8% pentru pasivele în lei şi 14% pentru cele în valută.

Guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a declarat la jumătatea lunii iunie că BNR nu va mai reduce dobânda de politică monetară, în condiţiile unei rate negative a inflaţiei şi a unei creşteri economice de circa 4% în acest an.

La şedinţa de politică monetară de la începutul lunii iulie, dobânda-cheie şi ratele RMO au stagnat, pe fondul crizei din Grecia şi al tensiunilor din regiune. Deciziile de politică monetară au rămas neschimbate şi în august şi septembrie.

Guvernatorul afirma în după şedinţa CA din septembrie că banca centrală încearcă să-şi creeze un culoar liber, indiferent de situaţia din Europa, care să-i permită continuarea procesului de scădere a ratelor rezervelor minime obligatorii pentru a le alinia la standardele europene în următorii doi ani, media europeană situându-se la circa 2%.

Ultima tăiere a fost aplicată de BNR în luna mai, când a redus dobânda-cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, precum şi ratele RMO pentru pasivele în lei cu 2 puncte procentuale, de la 10% la 8%, măsură care i-a luat prin surprindere pe analişti.

Banca centrală a redus dobânda de politică monetară de patru ori în cursul acestui an şi de cinci ori anul trecut.

La rândul său, Fondul Monetar Internaţional a recomandat la finalul vizitei la Bucureşti, pe 22 octombrie, ca politica monetară să nu fie relaxată imediat, cu toate că inflaţia se va menţine negativă până la jumătatea anului viitor, având în vedere relaxarea fiscală expansivă din 2016, creşterea rapidă a salariilor şi incertitudinile de pe pieţele financiare globale.

"Se preconizează că inflaţia generală anuală se va menţine în zona negativă până la mijlocul anului 2016, reflectând în mare parte reducerea TVA-ului la alimente din luna iunie şi reducerea cotei standard de TVA din ianuarie 2016 şi preţurile mai mici la mărfuri. Cu toate acestea, nu se impune o relaxare imediată a politicii monetare, dată fiind poziţia fiscală bazată pe expansiune din anul 2016, creşterea rapidă a salariilor, anticipaţiile inflaţioniste amplu ancorate şi incertitudinile ce persistă pe pieţele financiare globale", a declarat într-un comunicat şefa misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, la finalul vizitei din perioada 13-21 octombrie.

CA al BNR a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, care va fi prezentat luni, 9 noiembrie, într-o conferinţă de presă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici