BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 10,25%

Consiliul de administraţie al BNR a decis joi să menţină dobânda de politică monetară la 10,25% şi nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 10,25%

BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 10,25%

Păstrarea dobânzii cheie la 10,25% confirmă aşteptările analiştilor financiar-bancari, care au anticipat că BNR va menţine nivelul actual.

Banca centrală va gestiona lichiditatea pe piaţa monetară prin intermediul operaţiunilor de piaţă şi va monitoriza evoluţiile indicatorilor macroeconomici, pe plan intern şi internaţional, astfel încât prin adecvarea instrumentelor sale să asigure consolidarea procesului de dezinflaţie pentru atingerea în mod sustenabil a ţintelor de inflaţie pe termen mediu.

Analiza celor mai recente evoluţii macroeconomice confirmă reluarea anticipată a procesului de dezinflaţie, dar şi accelerarea creşterii economice în condiţiile menţinerii unei dinamici înalte a investiţiilor şi consumului şi ale unei anumite reduceri a dinamicii soldului negativ al exportului net, arată banca centrală în comunicatul detaliat pe tema menţinerii dobânzii.

Rata anuală a inflaţiei a coborât la nivelul de 8,02% în luna august faţă de un vârf de 9,04% în luna iulie, aminteşte BNR.

"Revenirea inflaţiei pe un trend descendent reflectă întărirea restrictivităţii condiţiilor monetare în sens larg, prezenţa unui efect de bază favorabil, precum şi scăderea preţurilor combustibililor, ale unor produse alimentare şi ieftinirea serviciilor de telefonie", se spune în comunicat.

Rata anuală a inflaţiei de bază CORE2 ajustat - calculată în condiţiile eliminării impactului preţurilor administrate şi al celor volatile (legume, fructe, ouă şi combustibili), precum şi al taxei pe viciu - a scăzut, de asemenea, la 7,4% în august faţă de 8,1% în iulie, pentru prima dată din iulie 2007.

Cu toate acestea, creşterea anuală prognozată a preţurilor de consum va continua în lunile următoare să se situeze semnificativ peste limita superioară a intervalului de variaţie din jurul ţintei pentru anul 2008, ceea ce impune menţinerea unei conduite restrictive a politicii monetare într-o perspectivă mai îndelungată.

"Mai mult, riscurile macroeconomice la adresa dezinflaţiei, cu precădere cele legate de politica veniturilor şi majorarea cheltuielilor bugetare în perioada electorală se menţin ridicate. În acelaşi timp, dinamica împrumuturilor acordate sectorului privat ramâne înaltă, deşi aceasta începe să evidenţieze unele semne de moderare", conform sursei citate.

Banca centrală susţine că decizia de joi va contribui la creşterea restrictivităţii în termeni reali a condiţiilor monetare în sens larg, în vederea atingerii în mod sustenabil a obiectivelor de dezinflaţie pe termen mediu.

"CA al BNR consideră că asigurarea sustenabilităţii procesului de dezinflaţie şi ancorarea anticipaţiilor pe termen mediu reclamă nu numai menţinerea atitudinii prudente a politicii monetare printr-un dozaj adecvat al instrumentelor acesteia, dar şi un sprijin puternic din partea celorlalte componente ale mixului de politici macroeconomice, în special a politicilor de venituri şi fiscală. Intensificarea turbulenţelor de pe pieţele financiare internaţionale a avut până în prezent un impact limitat asupra sectorului instituţiilor de credit din România, în principal sub forma creşterii costurilor finanţărilor externe. În acelaşi timp, lichiditatea din sistemul bancar, deşi în scădere, se situează la un nivel adecvat pentru buna funcţionare a pieţelor, iar măsurile adoptate de BNR în luna august vizează îmbunătăţirea prudenţialităţii şi creşterea transparenţei politicilor de creditare şi de gestionare a riscurilor la nivelul instituţiilor de credit", se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici