- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 6,25%
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, marţi, menţinerea dobânzii de politică monetară la minimul istoric de 6,25%, precum şi a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută la 15% şi, respectiv, 25%.
BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 6,25% (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Totodată, CA al BNR a reiterat că banca centrală urmăreşte gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.
"Prin deciziile adoptate se urmăreşte ancorarea fermă a anticipaţiilor inflaţioniste în vederea consolidării perspectivelor de reluare a procesului de dezinflaţie, în condiţiile menţinerii unor incertitudini semnificative privind evoluţiile de pe plan intern, precum şi în ceea ce priveşte procesul de redresare a economiei mondiale", se arată în comunicatul băncii centrale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
BNR notează că rata anuală a inflaţiei de bază CORE2 ajustată a fost de 4,7% în luna septembrie, uşor peste nivelul înregistrat în luna anterioară, în condiţiile în care amploarea şi persistenţa deficitului de cerere din economie au atenuat efectul advers exercitat asupra majorităţii preţurilor de consum incluse în acest indice de majorarea cotei TVA.
Totodată, banca centrală arată că rata anuală a inflaţiei a urcat la nivelul de 7,77% în luna septembrie, pe fondul transmiterii etapizate a efectului de runda întâi al majorării cotei standard a taxei pe valoarea adăugată la 1 iulie, dar şi al propagării asupra preţurilor produselor agroalimentare a influenţelor adverse resimţite pe pieţele specifice interne şi internaţionale.
"Cu toate acestea, posibilitatea manifestării unor efecte de runda a doua ale majorării TVA, o eventuală ajustare mai pronunţată a preţurilor administrate în comparaţie cu cea avută în vedere la alcătuirea prognozelor, precum şi incertitudinile privind efectele măsurilor de consolidare fiscală, în contextul unui climat politic şi social tensionat, rămân preocupante şi reclamă în continuare o conduită prudentă a politicii monetare", se mai spune în comunicat.
CA al BNR reiterează faptul că reintrarea inflaţiei pe o traiectorie descendentă şi reluarea pe baze sustenabile a creşterii economice depind "în mod decisiv de implementarea fermă şi consecventă" a măsurilor de consolidare fiscală, a reformelor structurale şi de creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, conform angajamentelor asumate în cadrul aranjamentului multilateral de finanţare externă cu UE, FMI şi alte instituţii financiare internaţionale.
"Aceasta constituie o precondiţie esenţială pentru recâştigarea încrederii pieţelor financiare internaţionale", notează BNR.
Totodată, banca centrală a reiterat că monitorizează cu vigilenţă evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare.
CA al BNR a analizat şi aprobat marţi şi raportul trimestrial asupra inflaţiei, care va fi prezentat joi, 4 noiembrie.
Raportul trimestrial asupra inflaţiei este un document care evaluează contextul macroeconomic recent, analizează perspectivele inflaţiei şi identifică principalele provocări şi constrângeri cu care politica monetară se va confrunta în perioada următoare.
Aceasta a fost ultima şedinţă de politică monetară a CA al BNR anunţată pentru acest an. Prima şedinţă de politică monetară din 2011 este programată pentru data de 5 ianuarie.
CA al BNR a decis la precedentele trei şedinţe de politică monetară, din iunie, august şi septembrie, să menţină dobânda la nivelul minim istoric de 6,25% şi să ţină neschimbate ratele rezervelor minime obligatorii, şi a întrerupt astfel relaxarea politicii monetare din cauza efectelor majorării TVA asupra inflaţiei.
Majorarea TVA cu cinci puncte procentuale, la 24%, aplicată începând cu luna iulie, a condus la o accelerare a inflaţiei până la o rată anuală de 7,77% în septembrie, maximul ultimilor doi ani.
Banca Naţională a României a majorat, în luna august, estimarea privind inflaţia la finele acestui acest an, de la 3,7% la 7,8%, deşi ţinteşte o rată anuală de 3,5%, plus/minus un punct procentual.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO