BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 6,25% şi nivelul actual al rezervelor minime

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis miercuri să menţină rata dobânzii de politică monetară la 6,25%, pentru a noua şedinţă consecutiv, şi nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit.

Urmărește
188 afișări
Imaginea articolului BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 6,25% şi nivelul actual al rezervelor minime

BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 6,25% şi nivelul actual al rezervelor minime (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

Toţi membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România care au participat la un sondaj intern au anticipat deciziile băncii centrale.

CA al BNR a reiterat că banca centrală urmăreşte gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.

"BNR va monitoriza în continuare cu vigilenţă evoluţiile interne şi ale mediului internaţional, astfel încât, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi consolidarea stabilităţii financiare", se arată într-un comunicat al BNR.

BNR a decis la cea mai recentă şedinţă de politică monetară, din data de 3 mai, să menţină dobânda cheie la 6,25%, pentru a opta şedinţă consecutivă, şi nivelul rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, la 15%, şi valută ale instituţiilor de credit, la 20%.

Banca centrală nu a mai modificat dobânda de politică monetară de pe 4 mai 2010, când a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%. În primele patru şedinţe de politică monetară din 2010, BNR a coborât dobânda cu 1,75 puncte procentuale, de la 8%.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat pentru MEDIAFAX că o eventuală modificare a dobânzii de politică monetară este o decizie care poate fi luată mai târziu în acest an.

"Este decizia Băncii Naţionale a României dacă să majoreze dobânda sau nu. Aş spune însă, că în cazul unei majorări a dobânzii cheie nu trebuie să ne uităm neapărat la ce se întâmplă în acest moment cu inflaţia, ci care sunt aşteptările pentru următoarele 12-18 luni, pentru că politica monetară necesită o anumită perioadă până să îşi facă efectul. Banca Naţională trebuie să se uite la modelele sale, care este prognoza de inflaţie pentru 2012 şi, pe această bază, să ia o decizie", a afirmat Franks.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici