BNR a mizat pe bonduri guvernamentale, dar veniturile din plasamente s-au înjumătăţit în 2010

BNR a mizat anul trecut mai mult pe plasamente în instrumente emise de guverne şi instituţii supranaţionale, printr-o politica axată pe limitarea expunerii faţă de bănci private, iar veniturile din administrarea rezervelor valutare au scăzut cu 42,5%, la 240 milioane de euro.

Urmărește
5 afișări

Anul trecut, ponderea plasamentele în titluri guvernamentale a crescut cu 14 puncte procentuale, la 56% din total, în timp ce disponibilităţile în conturi curente şi depozite a scăzut cu 13 puncte procentuale, la 32% din total.

În 2009, încasările din administrarea rezervelor valutare s-au ridicat la 418 milioane de euro.

Banca centrală arată în raportul pe anul 2010 că politica investiţională a fost axată pe limitarea expunerii faţă de băncile private, în condiţiile persistenţei vulnerabilităţii sistemului financiar-bancar global, fiind majorate, pe de altă parte, plasamentele în instrumente guvernamentale.

"Luând în calcul gradul ridicat de incertitudine în ceea ce priveşte evoluţia mediului economic global şi riscul crescut de majorare a ratelor dobânzii, a cărui manifestare ar fi putut determina scăderea valorii de piaţă a obligaţiunilor din portofoliile Băncii Naţionale a României, s-au considerat oportune menţinerea duratelor portofoliilor denominate în euro şi dolari SUA şi reducerea duratei portofoliului denominat în lire sterline. Într-un asemenea climat, s-a pus în continuare accentul pe aspecte legate de siguranţa şi lichiditatea investiţiilor", se mai arată în raport.

BNR şi-a majorat anul trecut portofoliul de investiţii în euro de la 63% la 66%, în timp ce investiţiile în dolari au scăzut de la 29% la 24%. În alte valute, BNR are 10% din plasamente, cu 2 puncte procentuale mai mult decât la finele anului 2009.

Rezervele valutare ale băncii centrale au crescut anul trecut cu 4,13 miliarde de euro, la 32,432 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici