BNR a redus dobânda cheie cu 0,25 puncte, la 1,75% pe an, şi ratele rezervelor minime obligatorii pentru lei, de la 10% la 8%

Consiliul de Administraţie al BNR a decis în şedinţa de politică monetară de miercuri să reducă dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, un nou minim istoric, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei cu 2 puncte, de la 10% la 8%.

Urmărește
3265 afișări
Imaginea articolului BNR a redus dobânda cheie cu 0,25 puncte, la 1,75% pe an, şi ratele rezervelor minime obligatorii pentru lei, de la 10% la 8%

BNR a redus dobânda cheie cu 0,25 puncte, la 1,75% pe an, şi ratele rezervelor minime obligatorii pentru lei, de la 10% la 8% (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Reducerea dobânzii cheie, o decizie care nu fusese aşteptată de analişti, se va aplica de joi, 7 mai.

Totodată, CA al BNR a hotărât îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară de la plus/minus 1,75 puncte procentuale la plus/minus 1,5 puncte, se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale.

Astfel, rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) se va reduce de la 3,5% pe an la 3,25%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menţine la 0,25%, măsura aplicându-se tot de joi.

Banca centrală va reduce rezervele minime obligatorii constituite de bănci pentru pasivele în lei, de la 10% la 8%, şi va menţine rata rezervelor în valută la 14%, cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2015.

BNR menţionează că păstrează gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.

Cei mai mulţi analişti anticipau menţinerea dobânzii de politică monetară la 2%, nivel minim istoric, precum şi posibilitatea reducerii RMO pentru pasivele în lei, pe care băncile trebuie să le constituie la BNR, situate anterior la 10%.

Ultima intervenţie a băncii centrale pe partea de rezerve minime a fost în noiembrie anul trecut, când a redus ratele RMO pentru pasivele în valută de la 16% la 14%, cele în lei fiind menţinute, după ce fuseseră ajustate în septembrie, de la 12%.

La finele lunii martie, dobânda cheie a fost redusă cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,25%, iar coridorul simetric s-a îngustat de la plus/minus 2 puncte procentuale la plus/minus 1,75 puncte. Ca urmare, rata dobânzii la care băncile se împrumută de la BNR a scăzut de la 4,25% la 3,75% pe an, iar rata dobânzii pentru plasarea banilor la banca centrală pe termen de o zi s-a menţinut la 0,25%.

Analiştii preconizau o dobândă cheie de 2% pentru finalul anului, până când ar fi urmat să scadă şi RMO pentru pasivele în lei şi valută, la 8%, respectiv 12%. Nivelurile ar putea fi reduse şi pe parcursul anului viitor, la 6% pentru lei şi 8% pentru valută.

Aceasta este a şaptea tăiere de dobândă după reluarea ciclului de scădere, în luna august a anului trecut, când a aplicat o ajustare cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. Din august 2014, fuseseră operate şase reduceri, din care ultima la finalul lunii martie.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a sugerat după şedinţa CA din martie, că banca centrală ar putea continua relaxarea politicii monetare prin reducerea rezervelor minime şi îngustarea coridorului simetric, spunând că instrumentele de politică monetară nu presupun doar tăierea dobânzii cheie.

"Nu pot să confirm că suntem la încheierea unui ciclu de reducere a dobânzii, dar nu pot nici să infirm. În definiţia noastră, politica monetară, cel puţin în România, nu se reduce numai la rata dobânzii de politică monetară, include şi rezervele minime obligatorii şi coridorul (dintre ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii cheie - n.r.). Putem să ne imaginăm modificări ale coridorului, fără a modifică rata de dobândă de politică monetară", spunea Isărescu.

Şeful băncii centrale a indicat că ratele RMO ar trebui să ajungă în circa un an - un an şi jumătate la nivelul european, în jur de 2%.

El a mai arătat că traiectoria inflaţiei va influenţa deciziile următoare ale CA privind politica monetară, însă că depind totodată de alte date, "incerte" încă.

CA al BNR a analizat şi aprobat miercuri Raportul trimestrial asupra inflaţiei, care va fi prezentat vineri într-o conferinţă de presă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici