- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte, la 7%
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, miercuri, reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte, la 7%, aplicabilă din data de 4 februarie, şi menţinerea ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, la 15%, şi în valută, la 25%.
BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte, la 7% (Imagine: Viorel Dudău/Mediafax Foto)
Dobânda de politică monetară s-a mai situat în perioada iunie- noiembrie 2007 la 7% pe an, ajungând atunci la nivelul minim istoric pentru rata utlizată de BNR.
Analiştii intervievaţi de MEDIAFAX au anticipat că BNR va reduce, miercuri, pentru a doua oară de la începutul anului, cu 0,5 puncte procentuale, rata dobânzii de politică monetară, ca urmare a performanţei bune în procesul de dezinflaţie şi pentru stimularea creditării.
După şedinţa de miercuri, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a reiterat că va gestiona în mod adecvat lichiditatea din sistemul bancar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Deşi remarcă evoluţiile pozitive din economie, reintrarea în program a aranjamentelor de finanţare internaţionale şi menţinerea deficitului de cerere agregată, BNR evidenţiază şi existenţa în continuare a unor incertitudini legate de preţurile administrate şi cele volatile, fluxurile de capital şi evoluţia mediului extern.
"Perspectivele arată continuarea procesului de dezinflaţie, după o temporară accelerare a ratei inflaţiei în luna ianuarie ca efect al şocului exogen al ajustării accizelor la tutun, în condiţiile prelungirii dinamicii favorabile a inflaţiei de bază CORE2 ajustată - care ilustrează mai bine efectele gestionării cererii agregate. Este de remarcat însă persistenţa incertitudinilor legate de evoluţia mediului extern, a fluxurilor de capital, preţurilor administrate şi a celor volatile", se arată în comunicatul detaliat transmis de banca centrală.
Banca centrală arată că analiza evoluţiei indicatorilor macroeconomici relevă persistenţa deficitului de cerere agregată, consolidarea la niveluri sustenabile a deficitului de cont curent şi continuarea scăderii în termeni anuali reali a creditului acordat sectorului privat, concomitent cu menţinerea unei dinamici înalte a împrumuturilor guvernamentale.
"În acelaşi timp, pe fondul îmbunătăţirii percepţiei investitorilor străini asupra economiei româneşti în condiţiile reactivării aranjamentului multilateral de finanţare externă încheiat cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi alte instituţii financiare internaţionale, dar şi al creşterii apetitului global pentru risc, leul a manifestat o tendinţă de întărire în raport cu euro", se mai spune în comunicatul detaliat.
BNR notează că politica monetară a rămas prudentă, fiind adecvată atât convergenţei ratei inflaţiei către obiectivele stabilite pe termen mediu, cât şi revitalizării sustenabile a procesului de creditare a economiei româneşti.
În acest context, CA al BNR reafirmă că implementarea fermă şi consecventă a mix-ului de politici economice - monetară, fiscală, de venituri şi a reformelor structurale - convenite în cadrul aranjamentului multilateral de finanţare externă este esenţială pentru continuarea sustenabilă a procesului de dezinflaţie, menţinerea stabilităţii financiare şi relansarea durabilă a activităţii economică.
BNR a reiterat şi că va continua să monitorizeze atent evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin adecvarea promptă a instrumentelor de care dispune, să asigure menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare.
"CA al BNR a analizat şi aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, document ce va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 5 februarie 2010, când va fi prezentat şi calendarul şedinţelor dedicate politicii monetare pe următoarele 12 luni", se mai precizează în comunicatul băncii centrale.
Raportul trimestrial asupra inflaţiei evaluează contextul macroeconomic recent, analizează perspectivele inflaţiei şi identifică principalele provocări şi constrângeri cu care politica monetară se va confrunta în perioada următoare.
În prima şedinţă de politică monetară din acest an, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis să reducă dobânda de la 8% la 7,5%.
Banca centrală a redus în 2009 dobânda de politică monetară cu 2,25 puncte procentuale, de la 10,25% la 8% pe an, şi ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei ale instituţiilor de credit, de la 18% la 15%. în acelaşi timp, nivelul ratei rezervelor minime obligatorii constituite de bănci la pasivele în valută cu scadenţă sub doi ani a fost redus de la 40% la 25% şi al celor cu scadenţă reziduală de peste doi ani de la 40% la zero.
Rata anuală a inflaţiei a coborât de la 6,3% în 2008 la 4,74% anul trecut, dar BNR a ratat ţinta pentru al treilea an consecutiv. Pentru 2009, banca centrală avea o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual, iar, potrivit ultimei estimări a BNR, indicatorul urma să se plaseze la 4,5% la finele lunii decembrie.
Pentru 2010, BNR ţinteşte încadrarea inflaţiei în intervalul 2,5 - 4,5% şi estimează că rata anuală se va situa la 2,6%.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:29
Circulaţie îngreunată în noaptea de vineri spre sâmbătă în zona Romexpo
-
astăzi, 14:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului