- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (30.09.2013, 13:33)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BNR a redus dobânda de politică monetară şi menţine nivelul rezervelor minime obligatorii
Consiliul de Administraţie al BNR a decis, luni, să reducă dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 4,5% la 4,25%, în linie cu aşteptările analiştilor, şi a păstrat nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO), la 15% pentru pasivele în lei şi 20% pentru cele în euro.
Urmărește
505 afișări
BNR a redus dobânda de politică monetară şi menţine nivelul rezervelor minime obligatorii (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)
"În şedinţa din 30 septembrie 2013, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,25 la sută pe an de la 4,5 la sută începând cu data de 1 octombrie 2013, gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit", se arată într-un comunicat al băncii centrale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Totodată, BNR va monitoriza atent evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât să asigure stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi stabilitatea financiară, prin calibrarea corespunzătoare a conduitei politicii monetare şi utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune.
Analiştii financiari apreciază că dobânda cheie ar putea fi redusă în continuare până la 4% în luna decembrie 2013.
Banca centrală s-a angajat în scrisoarea de intenţie transmisă Fondului Monetar Internaţional să nu reducă dobânda atât timp cât inflaţia nu reintră în intervalul ţintit şi nu există condiţii de piaţă adverse, ceea ce înseamnă că următoarea tăiere ar putea avea loc abia în noiembrie, la ultima şedinţă de politică monetară din acest an, când va aproba şi raportul asupra inflaţiei pentru trimestrul al treilea.
"Vom monitoriza îndeaproape evoluţiile inflaţiei în urma acestor paşi de relaxare şi vom avea în vedere scăderea treptată a ratei de politică doar în eventualitatea în care inflaţia scade în interiorul intervalului ţintit de noi, conform proiecţiei, anticipaţiile inflaţioniste rămân ferm ancorate şi condiţiile de piaţă permit acest lucru", se arată în forma finală a scrisorii de intenţie.
La precedenta şedinţă de politică monetară, din 5 august, CA al BNR a decis să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 5% pe an la 4,5% pe an.
De asemenea, Banca Naţională se angajează faţă de FMI să reducă până în septembrie inflaţia până în interiorul intervalului de ţintire pe termen mediu, de 2,5±1 puncte procentuale, şi să o menţină în intervalul ţintit.
În scrisoarea de intenţie, banca centrală explică scăderea cu 75 de puncte de bază a ratei de politică monetară din iulie şi august, de la 5,25% la 4,5%, prin faptul că anticipa continuarea tendinţei de scădere a inflaţiei principale.
"Ca urmare a recentei reduceri a coridorului de rată a dobânzii în jurul ratei de politică, ratele dobânzii pentru facilităţile de credit şi de depozit ale BNR se situează la 7,5 şi, respectiv, 1,5 procente. Ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste şi contracararea fluxurilor internaţionale de capital volatile continuă să impună o poziţie prudentă de politică monetară susţinută de implementarea consecventă a mixului de politici macroeconomice. Actuala poziţie de politică monetară pare a fi în linii mari adecvată", se mai spune în document.
Potrivit scrisorii de intenţie convenite cu FMI, BNR anticipează o menţinere a rezervelor minime obligatorii în lunile următoare.
Potrivit analiştilor financiari, rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi menţinute la nivelul de 15% până la finalul anului 2013, iar până la sfârşitul anului următor ar putea coborî la 12%. Pentru pasivele în valută, rezervele minime obligatorii s-ar putea păstra la 20% atât în acest an, cât şi anul viitor, dar sunt şi analişti care consideră că acestea ar putea fi diminuate la 15% până la finalul lui 2014.
Comunicatul detaliat privind şedinţa CA pe probleme de politică monetară va fi transmis în cadrul unui briefing de presă la BNR, la ora 15.00.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe