BNR a redus rata rezervelor în valută şi a menţinut dobânda cheie la minimul istoric

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, joi, menţinerea dobânzii de politică monetară la 1,75%, dar a redus rata rezervelor minime obligatorii în valută.

Urmărește
566 afișări
Imaginea articolului BNR a redus rata rezervelor în valută şi a menţinut dobânda cheie la minimul istoric

BNR a redus rata rezervelor în valută şi a menţinut dobânda cheie la minimul istoric (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Astfel, rata rezervei minime obligatorii aplicabilă pasivelor în valută ale instituţiilor de credit a fost redusă la 12%, de la 14%.

Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei se menţine la 8%, arată BNR, într-un comunicat.

"În perspectivă, evoluţiile din mediul extern sunt marcate de incertitudini legate de fragilitatea creşterii economice globale şi de volatilitatea pieţelor financiare internaţionale, iar pe plan intern, preocupantă este creşterea deosebit de amplă a cheltuielilor bugetare la finalul anului 2015, precum şi a deficitului bugetar în intervalul de prognoză", arată banca centrală, în comunicatul extins transmis după şedinţa CA.

BNR notează că pe termen scurt se reconfirmă readâncirea temporară în teritoriu negativ a ratei anuale a inflaţiei, ca efect al unei noi runde de reduceri a impozitelor indirecte - scăderea cotei standard de TVA la 20%, de la 24%, la 1 ianuarie 2016.

"Aceasta va fi urmată de o revenire în teritoriu pozitiv după epuizarea efectelor reducerii TVA din iunie 2015 şi pe fondul relaxării conduitei politicii fiscale şi al creşterii costurilor unitare cu forţa de muncă. În acelaşi timp, se remarcă persistenţa riscurilor şi incertitudinilor asociate unor evoluţii din mediul extern dar şi din cel intern - în principal perspectivei conduitei politicii fiscale şi a reformelor structurale în contextul anului electoral", conform BNR.

Banca centrală menţionează că deciziile CA vizează asigurarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile şi păstrarea unui cadru macroeconomic stabil.

"BNR monitorizează evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional în vederea utilizării şi dozării corespunzătoare a tuturor instrumentelor de care dispune pentru îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi pentru menţinerea stabilităţii financiare", mai arată sursa citată.

Analiştii se aşteptau ca BNR să menţină joi ratele obligatorii, atât în lei cât şi în valută, precum şi dobânda-cheie.

"Politica monetară ar putea fi relaxată în 2016 numai prin reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei ale instituţiilor de credit la 6% în decembrie 2016 şi a celor pentru pasivele în valută la 12%. Cei mai mulţi dintre participanţii la sondaj estimează o dobândă de politică monetară constantă la 1,75% pe tot parcursul anului 2016" arăta miercuri într-un comunicat Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), care a realizat un sondaj printre membrii acesteia.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat după şedinţa CA din noiembrie pe probleme de politică monetară că banca centrală va rămâne prudentă în privinţa dobânzii-cheie la următoarele şedinţe, însă ratele RMO urmează să fie diminuate treptat, în funcţie de condiţiile pieţelor.

"Probabil că vom rămâne prudenţi, chiar cu inflaţia negativă, şi în perioada următoare legat de rata dobânzii. Nu spun că excludem sau că s-a încheiat ciclul de reducere, că nu suntem în această situaţie. Mai mult, nu spun că suntem la sfârşitul ciclului de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii, pentru că trebuie să ne apropiem cu nivelul lor de ceea ce se întâmplă în Europa", a declarat Isărescu.

La şedinţa din noiembrie, banca centrală a menţinut dobânda de politică monetară la 1,75% pe an, dar şi nivelurile RMO aplicabile pasivelor în lei la 8% şi celor în valută la 14%.

Ultima tăiere a fost aplicată de BNR în luna mai a anului trecut, când a redus dobânda-cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, precum şi ratele RMO pentru pasivele în lei cu 2 puncte procentuale, de la 10% la 8%, măsură care i-a luat prin surprindere pe analişti.

Următoarea şedinţă CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc la 5 februarie, când va fi analizat noul raport trimestrial asupra inflaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici