BNR a refuzat cererea bancherilor de acceptare a unor venituri cu 50% peste cele declarate la Fisc
Bancherii au cerut, marţi, la discuţiile cu reprezentanţii BNR, acceptarea unor venituri cu 50% peste nivelul declarat la Fisc în anul anterior la calcularea gradului de îndatorare, însă banca centrală a refuzat propunerea, arătând că procentul de 20% din proiectul de regulament este unul suficient.
BNR a refuzat cererea bancherilor de acceptare a unor venituri cu 50% peste cele declarate la Fisc
"Cei de la BNR nu vor un procent mai înalt, susţinând că 20% repezintă un nivel acceptabil, chiar peste media de majorare a salariilor. Totuşi, în unele cazuri s-ar putea accepta şi o sumă mai mare dacă se face dovada permanenţei venitului. Propunerea reprezentanţilor BNR ar fi ca persoana să vină periodic cu acte doveditoare, ceea ce ar fi destul de birocratic", au declarat pentru MEDIAFAX surse prezente la întâlnirea de marţi dintre reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi conducerea BNR.
Potrivit surselor citate, obligativitatea prezentării fişei fiscale va fi mai mult ca sigur menţinută de banca centrală, fiind un punct în care conducerea BNR nu a arătat flexibilitate.
Aceleaşi surse au adăugat că oficialii băncii centrale ar dori şi introducerea unui algoritm prin care să se ajusteze gradul de îndatorare al fiecărui client în funcţie de riscurile de curs, de dobândă, precum şi de anticipaţiile inflaţioniste.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Experţi ai băncilor s-au întâlnit şi miercuri cu specialişti din banca centrală pentru a discuta mai în detaliu procedurile de punere în aplicare a noului regulament. Bancherii au ridicat o serie de excepţii, printre care şi situaţia persoanele angajate în muncă de numai câteva luni şi care nu au fişe fiscale pentru anul precedent.
"S-ar putea ca BNR să accepte unele derogări, dar documentele înlocuitoare vor fi probabil mai stricte decât simpla adeverinţă de salariu care se utilizează în prezent, în unele cazuri", a mai spus sursa citată.
După întâlnirea de marţi, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat pentru MEDIAFAX că dezbatarea publică pe tema noului regulament privind limitarea riscului de creditare la împrumuturile destinate populaţiei se va încheia la 31 iulie, iar forma finală a proiectului va fi supusă aprobării Consiliului de Administraţie al BNR în prima parte a lunii august.
ARB a anunţat, tot marţi, că va transmite BNR în următoarele zile punctul de vedere al băncilor referitor la noul regulament, discuţiile urmând să fie continuate la nivel de experţi.
Potrivit proiectului de regulament, băncile vor calcula gradul de îndatorare la creditele acordate populaţiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc, în anul anterior, şi nu doar în funcţie de adeverinţa de salariu sau alte documente, precum în prezent.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO