- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (08.11.2019, 13:00)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BNR a scăzut la 3,8% prognoza de inflaţie pentru finalul anului. Isărescu: Ne vom înţelege cu noul Guvern pentru a nu avea o politică fiscală discreţionară
BNR prognozează o rată a inflaţiei de 3,8% în decembrie 2019, cu 0,4 puncte procentuale sub prognoza din august, şi de 3,1% în decembrie 2020, cu 0,3 puncte procentuale sub prognoza precedentă, a anunţat vineri guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
Urmărește
2405 afișări
Isărescu: Economia nu este pe marginea prăpastiei, situaţia este delicată dar controlabilă
Guvernatorul BNR a spus că evoluţia înflaţiei în cel de-al treilea trimestru al anului a fost influenţată de ieftinirile înregistrate pe segmentul legumelor, pe fondul unei recolte bune pe plan european, de corecţia cotaţiei petrolului, indusă de incertitudinile asociate mediului extern, pecum şi de reducerea consistentă a preţului gazelor naturale, în contextul măsurilor de plafonare a tarifului de vânzare
Influenţe negative au avut scumpirea ţigaretelor, şocurile de ofertă pe segmentul cărnii de porc, alături de dinamică anuală robustă a veniturilor salariale şi de excedentul consistent de cerere agregată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Potenţialele cauze de abatere a ratei inflaţiei de la traiectoria proiectată sunt evoluţiile economiilor externe: ritmul de decelerare a economiei zonei euro şi a celei globale (în particular a Germaniei şi Chinei); escaladările recurente ale conflictelor comerciale şi tehnologice dintre SUA şi China, configuraţia finală a Brexit, precum şi posibilă relaxare a conduitei politicii monetare de către principalele bănci centrale.
Alte influenţe pot apărea din cauza preţurilor materiilor prime pe pieţele internaţionale (produse energetice, mărfuri agroalimentare) , din politica fiscală şi cea a veniturilor, în contextul calendarului electoral încărcat, dar şi de probabila impunere a unor corecţii fiscale (pentru evitarea riscului declanşării procedurilor specifice braţului corectiv al Pactului de stabilitate şi creştere).
Şi evoluiţiile de pe piaţa muncii, dar şi un eventual proces de liberalizare a preţurilor energiei electrice şi ale gazelor naturale pot infuenţa inflaţia.
Isărescu: Economia României nu este pe marginea prăpastiei. Situaţia este delicată, dar controlabilă
Economia României nu este nici în abis nici pe marginea prăpastiei, situaţia economică este delicată, totuşi, dar controlabilă, a declarat vineri guvernatorul BNR Mugur Isărescu, la prezentarea raportului asupra inflaţiei.
Creşterea consumului, principalul motor al creşterii economice, a rămas la un nivel înalt, stabil, dar acesta nu este un nivel sustenabil şi cererea se va atenua, a subliniat guvernatorul BNR, care a adăugat că acest lucru ar trebui să se facă prin măsuri înţelepte, pentru a evita acţiunea brutală, violentă a forţelor pieţei.
Guvernatorul a remarcat slăbirea cererii externe, care a erodat activitatea industrială - este cazul industriei auto. În prezentarea sa guvernatorul a demonstrat corelarea între exporturile româneşti, în scădere, şi evoluţia negativă a industriei auto din Germania, în ultimul an de zile.
Pe de altă parte guvernatorul a vorbit de o dinamizare a investiţiilor, remarcând în special creşterea numărului de autorizaţii de construcţie, de „double-digit”.
Isărescu a admis că trebuiesc luate măsuri de ajustare, dar fără a brusca economia, fără să detalieze, însă. „Este treaba Ministerului Finanţelor. Situaţia este albastră, dar controlabilă. Bleu ciel, să spunem”, a conchis guvernatorul BNR.
”Nu suntem nici în prăpastie, nici pe marginea ei. Ne vom înţelege cu noul Guvern pentru a nu avea o politică fiscală discreţionară” a spus Isărescu.
Isărescu: Un deficit de 6,1%, anticipat de Comisia Europeană, nici nu poate fi luat în discuţie
Un deficit bugetar de 6,1% în 2021, aşa cum a anticipat Comisia Europeană pentru România, nici nu poate fi luat în discuţie, a declarat vineri guvenatorul BNR Mugur Isărescu.
„Au lucrat cu datele pe care le avem în prezent, dar nu putem discuta serios despre un astfel de deficit, nu te iartă pieţele în primul rând, interne sau extrne”, a spus Isărescu.
Guvernatorul spune că este convins că nu se va ajunge într-o astfel de situaţie, dar asta nu înseamnă că România nu poate depăşi un deficit de 3%. „Într-un an electoral este greu, trebuie să facem ajustări fără să bruscăm economia”, a spus Isărescu.
În context, guvernatorul a adăugat că nici discuţiile de tipul „mai sunt sau nu mai sunt bani” nu sunt serioase, sugerând consultări cu Trezoreria statului sau cu departamentul de operaţiuni bancare din BNR pentru a stabili cât poate împrumuta România şi în ce condiţii, pentru că în calcul sunt sume extrem de mari.
Comisia Europeană estimează pentru România creşterea deficitului bugetar de la 3,6% din PIB în acest an la 4,4% anul viitor şi la 6,1% în 2021, în timp ce creşterea PIB ar urma să încetinească de la 4,1% în 2019 la 3,6% în 2020 şi 3,3% în 2021.
În previziunile economice de toamnă, făcute publice joi, 7 noiembrie, Comisia mai estimează o inflaţie de 3,9% în acest an, 3,5% în 2020 şi 3,4% în 2021, în timp ce ponderea în PIB a datoriei publice brute ar urma să crească de la 35,5% în acest an la 37,2% în 2020 şi la 40,6% în 2021. Balanţa de cont curent ar urma să se majoreze de la 5,1% din PIB în 2019 la 5,3% din PIB în 2020 şi 5,4% din PIB în 2021.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti a primit acreditare prelungită în privinţa emisiilor de carbon
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe