Video BNR: Absorbţia fondurilor comunitare, cea mai importantă problemă a României

Absorbţia fondurilor comunitare reprezintă cea mai importantă problemă a României în perioada următoare, întrucât va asigura convergenţa cu economiile vestice într-un mod echilibrat şi va aduce beneficii şi celorlalte sectoare, a declarat marţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Urmărește
57 afișări

"Pentru perioada următoare, în mod elaborat şi cugetat, cred că absorbţia fondurilor comunitare reprezintă cea mai mare problemă a României şi o provocare", a spus guvernatorul, la seminarul "Drumul banilor europeni, de la idee la succes", organizat de agenţia Mediafax şi Banca Naţională a României (BNR).

El a arătat că românii trebuie să înţeleagă termenul de absorbţie şi să nu creadă că banii se dau de la Uniunea Europeană (UE), ci trebuie atraşi prin proiecte.

"Absorbţia fondurilor, în înţelesul adânc, nu înseamnă distribuire, nu se aruncă bani din avion şi nici nu se dau. Dacă nu ai capacitate să-i absorbi nu-i primeşti", a adăugat oficialul BNR.

Potrivit lui Isărescu, absorbţia fondurilor comunitare poate să potenţeze celelalte sectoare private, un exemplu elocvent fiind turismul, care depinde fundamental de dezvoltarea infrastructurii.

În opinia guvernatorului, termenul de absorbţie nu a fost înţeles pe deplin, iar euforia fondurilor poate să creze şi probleme.

"Sper să nu mai cădem în marea capcană pe care am trăit-o anul trecut. Dăm mai mult la bugetul UE, şi acolo banii chiar se dau, şi să primim mai puţin", a precizat Isărescu.

Guvernatorul este de acord că este important pentru România să-şi menţină un ritm de creştere care să permită apropierea de nivelul statelor din UE, dar reaminteşte că BNR va trage tot timpul semnale privind riscurile unor derapaje.

"Este de vital în următorii 5-6 ani să alergăm, să crească economia, dar să nu cădem de pe cal", a mai spus oficialul BNR

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici