- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BNR ar putea continua să majoreze dobânda, înaintea alegerilor
BNR ar putea continua să majoreze dobânda de politică monetară, chiar dacă inflaţia a atins, probabil, punctul de maxim în luna iulie, în condiţiile în care este posibilă o creştere a cheltuielilor guvernamentale înaintea alegerilor parlamentare din noiembrie, consideră analiştii.
BNR ar putea continua să majoreze dobânda, înaintea alegerilor (Imagine: Mediafax Foto)
România a înregistrat în trimestrul al doilea cel mai ridicat ritm de creştere economică din Uniunea Europeană, de 9,3%, iar temerile legate de creşterea consumului ar putea determina BNR să scumpească din nou dobânda cheie, cu 0,25 puncte procentuale, de la nivelul actual de 10,25%, transmite Reuters.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Analiştii consideră că BNR va continua astfel politica de scumpire a creditelor, chiar dacă ieftinirea unor alimente va duce la încetinirea inflaţiei, care a atins în iulie 9%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.
"Banca centrală va ignora procesul dezinflaţionist şi va majora dobânda de politică monetară, ca urmare a cheltuielilor bugetare mari, dacă vrea să respecte ţinta de inflaţie stabilită pentru 2009", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank în Bucureşti.
Chidesciuc a spus că evoluţia bugetului va fi mai clară în luna octombrie, el aşteptând o majorare de 0,25 puncte a dobânzii cheie.
În ultimele luni, BNR a emis mai multe avertismente referitoare la politica bugetară, în condiţiile în care face eforturi de a ţine sub control inflaţia, alimentată, în mare parte, de costul ridicat al energiei şi alimentelor la nivel internaţional, precum şi de cererea ridicată pe piaţa internă.
Analiştii spun însă că există puţine indicii privind reducerea cheltuielilor bugetare.
Guvernul s-a angajat să majoreze pensiile cu 20% în luna noiembrie, cu două luni înainte de termenul stabilit iniţial, şi a alocat o jumătate de miliard de euro pentru sprijinirea victimelor inundaţiilor din această vară.
"De câte ori este relaxată politica bugetară, cresc presiunile asupra BNR pentru majorarea dobânzilor", a declarat Lucy Bethell, analist în pieţe monetare la Royal Bank of Scotland.
Deficitul bugetar este mai mare decât ar trebui, parţial ca urmare a dorinţei de a cheltui mai mult înainte de alegeri, dar şi a relaxării politicii în domeniul veniturilor, a intenţiei guvernului de a majora pensiile, a mai spus Bethell.
Creşterea dobânzilor ar putea fi în beneficiul leului, care, în ultimele câteva săptămâni, a fost tranzacţionat sub maximul din acest an, de 3,467 pentru un euro.
Numeroşi analişti consideră însă că temerile privind dezechilibrele economice din România, care are un deficit de cont curent de două cifre, precum şi politica bugetară relaxată vor avea un efect negativ asupra leului.
"Leul nu se va aprecia în condiţiile deficitului bugetar ridicat şi a incertitudinilor politice", a spus Chidesciuc.
Unii analişti au avertizat că cheltuielile promise ar putea duce, în acest an, deficitul bugetar peste plafonul maxim de 3% stabilit de Uniunea Europeană.
Reprezentanţii guvernului s-au angajat să respecte în 2008 ţinta unui deficit de 2,3% din PIB, dar BNR a avertizat, în luna august, că există riscul depăşirii obiectivului.
Majoritatea analiştilor intervievaţi de Reuters anticipează că deficitul bugetar al României va fi în acest an peste ţinta fixată.
În ultimele nouă luni, BNR a majorat dobânda de politică monetară cu 3,25 puncte procentuale, dar ar putea rata ţinta de inflaţie pentru 2008, de 2,8%-4,8%.
Pentru anul viitor, banca urmăreşte o inflaţie de 2,5%-4,5%.
Inflaţia, care a atins în iulie 9%, nivel de peste două ori mai mare comparativ cu 4% în iulie 2007, a devenit o problemă majoră în România, fiind generată de cererea puternică pe piaţa internă.
Ieftinirea alimentelor şi majorarea dobânzilor vor duce la încetinirea semnificativă a inflaţiei, în lunile următoare, dar îngrijorarea BNR va fi alimentată în continuare de cheltuielile bugetare, spun analiştii.
"Este posibil ca guvernul să profite de ritmul ridicat de dezvoltare, pentru a menţine deficitul la un nivel redus, ca procentaj din PIB, dar ridicat din punct de vedere nominal", a declarat Cătălina Constantinescu, analist la ABN Amro în Bucureşti.
Analiştii au avertizat, totodată, că noul sistem de vot uninominal ar putea încuraja cheltuieli suplimentare din partea autorităţilor locale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:15
Ministrul de Externe din Ucraina susţine „pacea prin forţă” într-un mesaj către Marco Rubio
-
astăzi, 09:42
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE