BNR ar putea reduce marţi dobânda cheie la 2%, concomitent cu menţinerea rezervelor minime

Banca Naţională ar putea reduce în şedinţa de marţi a Consiliului de Administraţie dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 2%, fiind probabil ultima tăiere din acest ciclu, iar rezevele minime obligatorii vor fi menţinute, la 10% pentru lei şi 14% la valută, estimează analiştii.

Urmărește
367 afișări
Imaginea articolului BNR ar putea reduce marţi dobânda cheie la 2%, concomitent cu menţinerea rezervelor minime

BNR ar putea reduce marţi dobânda cheie la 2%, concomitent cu menţinerea rezervelor minime (Imagine: Mediafax Foto / Adriana Neagoe)

"Acesta ar putea fi ultima reducere a dobânzii de politică monetară din actualul ciclu, cele mai multe estimări pentru orizontul decembrie 2015 arătând o dobândă de 2%. În paralel, cei mai mulţi dintre participanţi estimează reducerea rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei până la 8% în decembrie 2015, precum şi a celor aferente pasivelor în valută până la 12% în decembrie 2015", reiese dintr-un sondaj realizat de Asociaţia Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR) în rândul membrilor.

Nivelul dobânzii cheie s-ar putea menţine la 2% până la finalul anului viitor, însă estimările analiştilor variază între 1,75% şi maxim 2,75%, un număr de participanţi la sondaj prognozând un ciclu de majorare a dobânzii în 2016.

Totodată, rezervele minime obligatorii (RMO) ar putea fi reduse în continuare pe parcursul anului viitor, până la 6% în cazul celor în lei şi 8% în cazul celor în valută.

Consiliul de Administraţie al BNR a tăiat la începutul lunii februarie rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25%, un nou minim istoric, precum şi îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente la 2 puncte procentuale.

Aceasta a fost a cincea tăiere de dobândă după reluarea ciclului de scădere, în luna august a anului trecut, când a aplicat o scădere cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. Din august 2014, fuseseră operate patru reduceri, din care ultima la începutul acestui an.

De asemenea, BNR a decis în februarie menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, la 10%, respectiv 14%.

Ultima intervenţie a băncii centrale pe partea de rezerve minime a fost în noiembrie, când a redus ratele RMO pentru pasivele în valută de la 16% la 14%, cele în lei fiind menţinute la 10%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat după şedinţa CA din februarie că Banca Naţională mai are spaţiu de tăiere a dobânzii, având în vedere nivelurile actuale ale inflaţiei, dar şi prognoza pentru finalul anului, precizând că reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii ar putea fi reluată spre primăvară-vară.

"La nivelurile actuale ale infaţiei şi prognoza de luni, nu pot să neg că nu ar fi spaţiu de reducere a ratelor", a spus Isărescu.

BNR a modificat în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 2,2% la 2,1% şi are o estimare de 2,4% pentru inflaţia de la sfârşitul anului 2016. Rata anuală a inflaţiei s-a situat în decembrie la 0,83%, înregistrând un minim record. Creşterea medie a preţurilor a fost anul trecut de 1,1% faţă de 2013, determinată pe baza indicelui preţurilor de consum (IPC), şi de 1,4% după indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC).

Isărescu a afirmat totodată că banca centrală nu se grăbeşte cu măsurile de reducere a rezervelor minime obligatorii pentru că efectele trebuie bine analizate, fiind un instrument foarte puternic.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în ianuarie 2008 şi care reuneşte circa 60 de profesionişti care activează în sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital, companii din economia reală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici