BNR are patru protocoale clasificate ca secrete cu SRI. Unul a fost abrogat în 2009

Banca Naţională a României (BNR) a transmis marţi, pentru MEDIAFAX, că a încheiat patru protocoale de cooperare cu Serviciul Român de Informaţii (SRI), toate fiind clasificate ca secrete, iar unul dintre acestea fiind abrogat în 2009.

Urmărește
576 afișări
Imaginea articolului BNR are patru protocoale clasificate ca secrete cu SRI. Unul a fost abrogat în 2009

BNR are patru protocoale clasificate ca secrete cu SRI. Unul a fost abrogat în 2009

„Protocoalele încheiate între Banca Naţională a României şi Serviciul Român de Informaţii se află sub incidenţa Legii 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, a Hotărârii de Guvern nr. 585/2002 privind aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România şi a Hotărârii de Guvern nr. 781/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate secrete de serviciu. În consecinţă, conţinutul acestora nu poate fi comunicat persoanelor neautorizate”, precizează banca centrală.

Potrivit comunicării, BNR a încheiat cu SRI, în 2006, un protocol de cooperare în problematica prevenirii şi combaterii terorismului („Protocolul are la bază următoarele prevederi legale: Legea nr. 51/1991, privind securitatea naţională a României, Legea nr. 14/1992, privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, Legea nr. 58/1998, privind activitatea bancară, Legea nr. 535/2004, privind prevenirea şi combaterea terorismului, Legea nr. 312/2004 privind Statutul BNR, şi Hotărâri ale CSAT”, precizează BNR), protocol care a fost abrogat în 2009.

Tot în 2009, între cele două instituţii a fost încheiat un protocol de cooperare care „are la bază Legea nr. 51/1991, Legea nr. 14/1992, Legea nr. 535/2004, Legea nr. 312/2004 şi Hotărâri ale CSAT”, menţionează banca centrală.

Ulterior, în 2011, între Serviciul Român de Informaţii şi Banca Naţională a României a fost încheiat un protocol de cooperare privind „crearea cadrului tehnic necesar schimbului de informaţii prin intermediul sistemului informatic integrat, care are la bază Legea nr. 161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, HG nr. 952/2003 privind aprobarea normelor şi procedurilor în vederea operaţionalizării Sistemului informatic integrat, componentă a Sistemului Electronic Naţional, Legea nr. 51/1991, Legea nr. 14/1992, Legea nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 455/2001 privind semnătura electronică şi Hotărâri ale CSAT”.

Apoi, în 2012, a fost încheiat un protocol de cooperare între Serviciul Român de Informaţii şi Banca Naţională a României în domeniul sistemelor informatice şi de comunicaţii. „Acesta are la bază, potrivit BNR, Legea nr. 51/1991, Legea nr. 14/1992, Legea nr. 312/2004 şi Hotărâri ale Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT”, mai arată BNR.

La rândul său, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a confirmat, pentru MEDIAFAX, că are protocoale de colaborare cu instituţii ca SRI, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Ministerul Afacerilor Interne şi Parchetul General.

Protocoalele de colaborare au fost încheiate, potrivit ASF, în condiţiile legislaţiei în vigoare şi „în vederea îndeplinirii atribuţiilor conferite de legislaţia privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ASF (OUG 93/2012), precum şi de reglementările sectoriale de pe pieţele supravegheate”.

Primul protocol, încheiat pe 31 martie 2005, priveşte organizarea cooperării între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), încheiat de Comisie cu Parchetul General, având ca obiect „colaborarea în toate situaţiile care intră sub incidenţa prevederilor legale privind abuzul de piaţă”.

Al doilea protocol, semnat pe 13 iunie 2013, face referire la schimbul de informaţii în vederea creşterii procentului de vehicule rutiere asigurate RCA, încheiat de ASF cu Ministerul Afacerilor Interne, respectiv cu Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Autovehiculelor (DRPCIV), având ca obiect „schimbul de informaţii între bazele de date ale DRPCIV şi ASF (CEDAM), pentru îndeplinirea atribuţiilor legale prevăzute de OUG nr.189/2005”.

Cel de-al treilea document, încheiat pe 16 mai 2014, a fost semnat de ASF cu Serviciul Români de Informaţii şi are conţinut clasificat, în condiţiile legii. Autoritatea de Supraveghere Financiară a precizat, pentru MEDIAFAX, că acest protocol este fundamentat pe baza unor decizii ale CSAT.

Al patrulea protocol, încheiat pe 24 octombrie 2017, priveşte furnizarea de telecomunicaţii speciale şi a fost încheiat de ASF cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, având ca obiect „stabilirea cadrului organizatoric şi procedural pentru cooperarea dintre cele două instituţii, în vederea asigurării de către STS de servicii de telecomunicaţii speciale şi implementarea de proiecte de tehnologia informaţiei şi comunicaţii”.

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară a mai precizat, pentru MEDIAFAX, că referitor la protocoalele cu conţinut clasificat se poate evalua, de comun acord cu semnatarii acestora, posibilitatea desecretizării acestor documente, în condiţiile legii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici