BNR: Băncile ar putea fi afectate indirect de creditele în valută atrase din străinătate de companii
Expunerea valutară a sectorului corporatist este mai mare decât o sugerează valoarea creditelor interne, datorită împrumuturilor contractate direct din străinătate de marile companii, conducând la o creştere potenţială a expunerii indirecte a băncilor la riscul valutar, potrivit BNR.
BNR: Băncile ar putea fi afectate indirect de creditele în valută atrase din străinătate de companii (Imagine: Mediafax Foto)
"Expunerea sectorului corporatist la riscul valutar este mai mare decât o arată creditele interne contractate de acesta. Aceasta se datorează în particular firmelor mari, ale căror împrumuturi directe în străinătate au crescut în cursul anului 2008. Această vulnerabilitate, la rândul ei, creşte expunerea indirectă a băncilor la riscul valutar", se arată în raportul din 2009 al Băncii Naţionale asupra stabilităţii financiare.
Pe de altă parte, BNR precizează că vulnerabilitatea directă a sistemului bancar la riscul cursului de schimb evidenţiat de poziţia valutară este redusă, dat fiind reglementarea strictă în materie a băncilor româneşti.
"Expunerea valutară a sectorului corporatist este însă mai mare decât o sugerează valoarea creditelor interne reflectate în bilanţul băncilor, datorită împrumuturilor contractate direct în străinătate, precum şi folosirii leasingului financiar, ceea ce conduce la o creştere potenţială a expunerii indirecte a băncilor la riscul valutar", se mai arată în raport.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
În acelaşi timp, BNR spune că riscul direct al modificării cotaţiilor acţiunilor este redus pentru sistemul bancar românesc iar riscul de rată a dobânzii are un efect direct limitat asupra profitabilităţii sistemului bancar, expunerea băncilor la acest risc fiind determinată în mare măsură de strategia lor de finanţare.
"Expunerea directă a instituţiilor de credit din România la riscul de curs de schimb se păstrează la un nivel redus, ponderea poziţiei valutare totale în fondurile proprii situându-se, pentru al patrulea an consecutiv, sub 2%. Trecerea de la poziţii valutare predominant scurte la poziţii valutare predominant lungi, produsă pe parcursul anului 2006, s-a menţinut şi în 2008, însă diferenţa dintre acestea s-a majorat", precizează BNR.
Astfel, sistemul bancar românesc nu ar fi afectat pe ansamblu de o eventuală modificare amplă a cursului de schimb pe canalul direct, în condiţiile în care poziţia valutară totală reglementată nu poate depăşi 20% din fondurile proprii, concluzie atestată şi de analizele de testare la stres a băncilor.
În ultimul trimestru din 2008, BNR a evaluat prin teste de rezistenţă la stres riscul de rată a dobânzii al sistemului bancar prin modificări ale curbei randamentelor externe cu până la 2 puncte procentuale, teste care au arătat că vulnerabilitatea directă a sistemului bancar la riscul de rată a dobânzii pare a fi limitată.
Potrivit testelor derulate de BNR, s-a constatat că la finele lunii martie 2009, faţă de sfârşitul anului trecut, a crescut preferinţa băncilor pentru plasamentele în titluri de stat, instrumente lichide cu grad de risc foarte scăzut.
Rezultatele testelor de stres derulate în martie 2009, pe un scenariu stabilit în colaborare cu FMI, indică faptul că, deşi la nivelul sistemului bancar riscul de rată a dobânzii pentru activele şi pasivele denominate în valută este relativ scăzut, cu un impact negativ asupra fondurilor proprii la finele acestui an, de numai 1,56%, la nivel individual există diferenţe semnificative.
Pentru activele şi pasivele denominate în lei, rezultatele arată o creştere modică a fondurilor proprii la nivel agregat, cu 0,68 puncte procentuale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO