- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BNR: Contractele punctuale între bănci şi casele de avocatură nu trebuie notificate
BNR precizează, la solicitarea MEDIAFAX, că băncile nu trebuie să notifice banca centrală cu privire la contractele punctuale de asistenţă juridică încheiate cu casele de avocatură, obligativitate care poate apărea doar în cazul unor contracte-cadru de reprezentare permanentă.
"Contractele punctuale între bănci şi casele de avocatură pentru reprezentarea într-un dosar nu sunt considerate de BNR externalizări. Problema s-ar pune numai în cazul unor contracte-cadru de reprezentare permanentă pentru toate procesele pe care le-ar avea în derulare o bancă comercială. Atunci poate fi situaţie de externalizare şi ar trebui notificată BNR", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al BNR, Mugur Şteţ.
Solicitarea MEDIAFAX a avut în vedere practica răspândită în rândul băncilor de a angaja în anumite dosare case de avocatură specializate, precum şi faptul că într-un proces dintre clienţii BCR şi bancă reprezentantul grupului a invocat lipsa calităţii de reprezentare a NNDKP, întrucât contractul între firma condusă de Ion Nestor şi BCR nu a fost notificat la Banca Naţională.
Într-un comunicat transmis presei, Piperea şi Asociaţii a arătat că la termenul din 21 februarie a invocat nulitatea contractului de asistenţă juridică încheiat de BCR cu avocaţii săi. Avocaţii clienţilor BCR au argumentat că potrivit articolului 211 din Regulamentul BNR 18/2009 privind cadrul de administrare a activităţii instituţiilor de credit, procesul intern de evaluare a adecvării capitalului la riscuri şi condiţiile de externalizare a activităţii acestora, "Externalizarea activităţilor semnificative ale unei instituţii de credit este supusă notificării prealabile a Băncii Naţionale a României - Direcţia Supraveghere".
"Termenul în care trebuie efectuată notificarea este prevăzut de art. 212 din Regulament şi este cu 2 luni anterior datei la care se preconizează realizarea externalizării respective (...) În mod evident, BCR are un important departament juridic propriu. Apelul la avocaţi pentru reprezentarea în instanţă în litigiile declanşate contra BCR de Piperea şi Asociaţii reprezintă externalizarea unei activităţi semnificative. Regulamentul 18/2009 califica drept activitate semnificativă orice activitate care are un impact semnificativ (asupra situaţiei patrimoniale şi/sau reputaţionale a instituţiilor de credit) din perspectiva administrării riscurilor art. 2 lit. t) şi v) pct. (i). În consecinţă, externalizarea asistenţei juridice şi reprezentării se putea face numai cu notificarea prealabilă BNR şi cu respectarea condiţiilor impuse de Banca Centrală", susţine Piperea.
În replică, BCR arată că Regulamentul BNR 18/2009, cu modificările ulterioare, nu consideră serviciile legale ca fiind activitate semnificativă, neintrând, deci, sub incidenţa procedurilor de notificare invocate de SCA Piperea şi Asociaţii şi descrise de acest act normativ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO