- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BNR: Creditele restante au crescut în ianuarie cu 3,66% şi au ajuns la 8% din totalul împrumuturilor
Valoarea creditelor cu restanţe de cel puţin o zi a crescut în luna ianuarie cu 3,66%, la 16,75 miliarde de lei, şi reprezintă 8% din totalul împrumuturilor, potrivit datelor publicate, joi, de Banca Naţională a României (BNR).
Ponderea creditelor restante în total împrumuturi a urcat de la 4,59% în prima lună a anului trecut la 7,66% în decembrie. Valoarea creditelor cu restanţe a crescut anul trecut de aproape două ori, deşi în decembrie a înregistrat o uşoară scădere comparativ cu noiembrie, la fel ca şi în ultima lună din 2009, în contextul curăţării bilanţurilor de către bănci prin vânzarea de pachete de împrumuturi neperformante.
Creditele restante acordate în lei au urcat în ianuarie cu 2,67%, la 7,8 miliarde de lei, şi reprezentau 10,13% din totalul împrumuturilor acordate în monedă naţională. Ponderea creditelor restante în total împrumuturi în lei a avansat de la 5,92% în ianuarie 2010 la 9,8% la finele anului trecut.
Valoarea împrumuturilor restante acordate în valută, exprimată în lei, a crescut în ianuarie cu 4,54% comparativ cu decembrie 2010, la 8,9 miliarde de lei.
Ponderea împrumuturilor cu întârzieri la plată de minim o zi în total credite în valută a fost în ianuarie de 6,76%, comparativ cu 6,4% în decembrie şi 3,7% în aceeaşi lună a anului trecut.
Creditele au scăzut în ianuarie cu 0,7% faţă de decembrie, la 209,37 miliarde de lei, dintre care 132,34 miliarde de lei au fost acordate în valută, iar restul în monedă naţională.
Pe judeţe, numai în Bucureşti restanţele totale depăşeau în ianuarie pragul de un miliard de lei, plasându-se la 5,95 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 6,8% din total credite acordate.
Ponderi ridicate ale restanţelor în total credite, de peste 10%, au fost înregistrate la finele lunii ianuarie în Alba (13,1%), Arad (11,1%), Bistriţa-Năsăud (12,8%), Botoşani (10,9%), Braşov (10,4%), Galaţi (13,8%), Hunedoara (10,4%), Ialomiţa (13,7%), Neamţ (11,2%) şi Suceava (11,6%).
Împrumuturile restante se referă doar la principal şi nu includ poziţii extrabilanţiere. Sunt considerate restante creditele care, în ultima zi lucrătoare a lunii pentru care se efectuează raportarea, înregistreză întârzieri la plată de cel puţin o zi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
astăzi, 10:40