BNR: Deficitul de cont curent a crescut în perioada ianuarie-iunie la 12,17 miliarde euro

Deficitul de cont curent a crescut în perioada ianuarie-iunie a 12,17 miliarde euro, cu 3 miliarde euro peste nivelul din perioada similară a anului trecut, potrivit datelor BNR.

Urmărește
107 afișări
Imaginea articolului BNR: Deficitul de cont curent a crescut în perioada ianuarie-iunie la 12,17 miliarde euro

Imagine cu rol ilustrativ

Faţă de mai 2024, în iunie deficitul de cont curent a crescut cu 2,4 miliarde euro, potrivit Băncii Naţionale a României.

Ca structură, balanţa bunurilor a consemnat un deficit de 15 miliarde euro, mai mare cu 1,86 miliarde euro, iar balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 1,06 miliarde euro, de 6,1 miliarde euro.

Dintre servicii, zona de telecomunicaţii, servicii informatice şi informaţionale a avut cel mai mare excedent, de 2,9 miliarde euro, în uşoară scădere totuşi faţă de primele 6 luni din 2023, iar zona de transport a avut un excedent de 2,7 miliarde euro, tot în coborâre.

În acelaşi timp, deficitul din sectorul de turism s-a adâncit la 2,2 miliarde euro, de la 1,6 miliarde euro în iunie 2023.

Balanţa veniturilor primare, care includ venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare (investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii) a înregistrat un deficit de 4,2 miliarde euro, mai mare cu 603 milioane euro, în timp ce excedentul balanţei veniturilor secundare, care includ transferuri curente private şi transferuri ale administraţiei publice, a urcat la 957 milioane euro (de la 511 mil.euro în iunie 2023).

Investiţiile străine directe au însumat 3,21 miliarde euro (comparativ cu 2,8 miliarde euro în perioada ianuarie - iunie 2023), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit estimat) au însumat valoarea netă de 3,7 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de -490 milioane euro, scrie Ziarul Financiar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici