BNR: Diminuarea finanţării către companii ar putea avea consecinţe negative importante

Numărul redus al companiilor care se împrumută din totalul societăţilor active, în scădere de la 16% în martie 2009 la 14% în iunie 2010, precum şi rolul semnificativ al acestora pentru economie arată că reducerea finanţării ar putea avea consecinţe negative importante, potrivit unui raport BNR.

Urmărește
30 afișări
Imaginea articolului BNR: Diminuarea finanţării către companii ar putea avea consecinţe negative importante

BNR: Diminuarea finanţării către companii ar putea avea consecinţe negative importante (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"După dimensiuea firmei, microîntreprinderile au fost cele mai afectate, acestea explicând peste 80% din scăderea menţionată. Numărul încă redus al companiilor care se împrumută (pe plan intern sau extern), precum şi rolul semnificativ al acestora pentru economie demonstrează că diminuarea finanţării ar putea avea consecinţe negative importante", se arată în raportul BNR asupra stabilităţii financiare pe 2010.

Firmele care se împrumută, pe plan intern sau extern, contribuie cu aproape 60% la valoarea adăugată brută produsă în economie de către companiile nefinanciare.

Astfel, reluarea cererii de credite de la băncile autohtone, ca o consecinţă a revenirii creşterii economice la ritmuri pozitive din economiile partenere, este posibil să aibă loc cu întârziere, se spune în raport.

Referitor la companii, raportul arată că acestea au transferat o parte din evoluţiile nefavorabile cu care s-au confruntat către partenerii de afaceri care, la rândul lor, au răspuns prin măsuri similare, ceea ce a agravat constrângerile jucătorilor din economie.

În acest context, riscul cel mai important pe termen scurt este ca, în ipoteza unei reveniri economice modeste şi relativ întârziate, alături de persistenţa arieratelor bugetare, să se exacerbeze problemele de lichiditate ce provin din funcţionarea acestor entităţi în contextul unor lanţuri de ofertă afectate suplimentar de evoluţii sectoriale nefavorabile, existând perspectiva ca aceste constrângeri să poată fi transmise între partenerii de afaceri şi chiar să fie amplificate.

Companiile care au reuşit să facă cel mai bine faţă crizei au fost cele care au primit investiţii străine directe, acestea având avantajul că deţin o structură ce le permite preluarea mai eficientă a şocurilor.

Potrivit raportului, ele au un rol important în crearea valorii adăugate din economie (circa 40% din valoarea generată de companiile nefinanciare) şi generează peste 75% din exporturile României.

Pe de altă parte, contribuţia acestor firme la reluarea pe termen scurt a creditării interne ar putea însă să fie mai mică, acestea preferând în 2009 şi în prima jumătate a acestui an finanţarea externă, (în creştere cu peste 25% între decembrie 2008 şi iunie 2010), în timp ce apelul lor la împrumuturi bancare interne s-a redus cu circa 2%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici