BNR: Efectul de accelerare a inflaţiei, după majorarea TVA, ar trebui să dispară până în iulie
Efectul de accelerare a inflaţiei determinat de majorarea TVA cu cinci puncte procentuale, la 24%, ar trebui să dispară până în iulie, iar consecinţe de runda a doua nu vor exista, a declarat, miercuri, viceguvernatorul BNR Cristian Popa.
BNR: Efectul de accelerare a inflaţiei, după majorarea TVA, ar trebui să dispară până în iulie (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)
"Accelerarea inflaţiei ar trebui să dispară până în iulie anul următor, când va apărea efectul de bază. Nu ne aşteptăm la efecte de runda a doua semnificative, iar ce am văzut până acum nu au fost efecte de runda a doua", a spus Popa, aflat la un forum pe teme economice la Belgrad.
România a majorat, din iulie, TVA pentru a respecta obiectivele asumate în cadrul acordului de finanţare de 20 de miliarde de euro încheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), care se va încheia în martie.
"Ne aşteptăm ca efectele de runda întâi să acţioneze la sfârşitul acestui an şi în prima parte a anului următor, întrucât nu toate preţurile reflectă majorarea de TVA", a afirmat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Iranul desfăşoară exerciţii militare în apropierea unităţilor nucleare
-
Veşti bune pentru români: A crescut nivelul deducerii personale
-
Alegeri prezidenţiale în Croaţia. Favorit este preşedintele în exerciţiu
Totodată, orice nou acord cu FMI va avea caracter preventiv şi va implica, probabil, Uniunea Europeană, a adăugat viceguvernatorul BNR.
BNR a majorat prognoza de inflaţie de la 3,7% la 7,8% pentru anul acesta, din cauza majorării TVA. Pentru anul următor, banca centrală anticipează o inflaţie de 3,1%.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care TVA se reduce de la 24% la 5% pentru pâine, carne, lapte, ulei şi zahăr, şi o iniţiativă legislativă de modificare a Codului Fiscal prin care pensiile de sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Legile urmează să fie transmise preşedintelui Traian Băsescu pentru promulgare.
Votul din Camera Deputaţilor ar putea complica negocierile României în cadrul acordului de împrumut, notează Reuters. Mai mulţi deputaţi au anunţat ulterior că legea a fost votată din cauza unei erori şi că vor încerca să oprească intrarea în vigoare a acesteia.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO