- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BNR: Eficienţa restructurării creditelor a fost redusă. Expunerile pun presiune pe bănci
Efeicienţa procesului de restructurare a creditelor a fost redusă, în contextul condiţiilor economice nefavorabile, astfel că aceste finanţări creează presiune asupra ratelor de neperformanţă ale băncilor, potrivit BNR.
BNR: Eficienţa restructurării creditelor a fost redusă. Expunerile pun presiune pe bănci (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
Potrivit BNR, la finele lunii septembrie 2010, cele mai multe credite restructurate erau în valută, respectiv 70% în cazul companiilor nefinanciare şi 78% la populaţie. Pentru companiile nefinanciare, 90% din creditele restructurate în valută erau acordate în euro, însă proporţia era mai redusă pe segmentul populaţiei - 60% la euro, respectiv 40% la franci elveţieni şi yeni japonezi.
"Aplicarea unei scheme de restructurare nu a reprezentat o condiţie suficientă pentru îmbunătăţirea capacităţii de rambursare a debitorilor, prin urmare circa 60% din creditele acordate populaţiei care înregistrau peste 90 de zile de întârziere în trimestrul III 2009 nu au revenit la clase de întârziere mai bune într-o perioadă de un an, în timp ce pentru IMM rata de revenire s-a situat sub 10% în aceeaşi perioadă", se arată în raportul de stabilitate financiară al BNR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Din punct de vedere al monedei de denominare, creditele în franci elveţieni sunt cele mai riscante, rata neperformanţei situându-se în iunie 2011 la 12%, comparativ cu 7% în cazul creditelor acordate în euro.
Banca centrală mai arată că ponderea creditelor pentru care nu s-a înregistrat nici o zi de întârziere a continuat să se diminueze în cazul populaţiei, de la 63% la 51% în primele nouă luni ale anului 2010, dar a rămas relativ neschimbată, la 54%, pentru companiile nefinanciare.
În situaţia în care nu ar fi fost restructurate, creditele la care se înregistrau întârzieri de peste 90 de zile la momentul aplicării schemei de restructurare (septembrie 2010) ar fi contribuit la creşterea cu circa 0,9 puncte procentuale a ratei de neperformanţă pe sectorul populaţie şi cu 2,9 puncte procentuale pentru companiile nefinanciare.
"Aceste evoluţii pledează pentru îmbunătăţirea tehnicilor de management al riscului în cazul sectorului bancar, cu orientare către evaluarea bonităţii clienţilor în condiţii economice nefavorabile şi prezentarea în mod transparent a riscurilor asociate creditării, în vederea creşterii educaţiei financiare a clienţilor", se mai arată în raportul BNR.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO